Vlad Ivanov, Adrian Titieni și Irina Margareta Nistor se întâlnesc cu publicul cinefil la Les Films de Cannes à Botoșani

Prima ediÈ›ie Les Films de Cannes à BotoÈ™ani are loc între 20 È™i 22 octombrie, la Cinema Unirea, È™i aduce câteva surprize pentru cinefili. În cadrul festivalului, publicul din BotoÈ™ani va avea ocazia să discute cu actorul Vlad Ivanov, criticul de film Irina Margareta Nistor È™i actorul Adrian Titieni.

Cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, La Gomera, se va vedea duminică seara, de la ora 20:00, la Cinema Unirea. Filmul a fost selectat în competiÈ›ia oficială la Cannes È™i îl are în distribuÈ›ie pe renumitul actor Vlad Ivanov, în rolul lui Cristi, un poliÈ›ist român care trebuie să ajute un traficant să evadeze din închisoare. Pentru a reuÈ™i, el merge în Gomera, o insulă din Canare, unde trebuie să înveÈ›e un limbaj fluierat care va deveni codul folosit în operaÈ›iunea de eliberare. La Gomera este un amestec interesant ce reuneÈ™te energia filmelor clasice noir cu subtilitatea preocupărilor filozofice din operele anterioare ale regizorului. ProiecÈ›ia face parte din retrospectiva specială Ivanov50, dedicată actorului Vlad Ivanov cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, È™i va fi urmată de o discuÈ›ie cu publicul la care va participa È™i actorul.

 


Născut în BotoÈ™ani, într-o familie cu origini lipoveneÈ™ti, Vlad Ivanov a urmat cursurile Academiei de Teatru È™i Film din BucureÈ™ti. Cu o bogată carieră în teatru È™i film, are colaborări cu unii dintre cei mai originali È™i creativi regizori. Rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni È™i 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d’Or, îi aduce recunoaÈ™tere internatională È™i Premiul pentru Cel mai bun actor al anului din partea AsociaÈ›iei Criticilor de Film din Los Angeles. Vlad Ivanov s-a întors de nenumărate ori la Cannes: în 2009 cu roluri în filmele PoliÈ›ist, adjectiv de Corneliu Porumboiu È™i Amintiri din epoca de aur, de Cristian Mungiu, iar în 2010 È™i 2012 cu roluri în filmele My Joy È™i In the fog de Sergei Loznitsa. În 2016, actorul a putut fi văzut pe marile ecrane de pe croazetă în trei filme din selecÈ›ia oficială, Bacalaureat, de Cristian Mungiu, Toni Erdmann, de Maren Ade È™i Câini, de Bogdan Mirică.

 

Luni, 21 octombrie, de la ora 16:00, are loc o proiecÈ›ie specială a filmului Cannes, le festival libre, realizat de Frédéric Chaudier È™i Frédéric Zamochnikoff. Documentarul spune povestea celor două personalități care au pus bazele Festivalului de Film de la Cannes, Philippe Erlanger È™i Jean Zay, doi vizionari cu extrem de mult curaj. Documentat È™i exigent, filmul combină fapte istorice cu poveÈ™ti personale pentru a reda contextul naÈ™terii unui eveniment sinonim astăzi cu celebrarea cinematografiei mondiale. ProiecÈ›ia va fi acompaniată de prezentarea cărÈ›ii Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes, apărută anul acesta la Editura Libris & Mioritics, în traducerea Irinei Margareta Nistor care va fi prezentă È™i va deschide evenimentul. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


 

Absolventă de limbi străine a Universității din BucureÈ™ti, Irina Margareta Nistor începe să traducă pentru Cinemateca Română È™i să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule. În perioada 1985-1996, aceasta dublează, pe video, peste 5000 de filme. Reputat critic de film, din 2012 este Directorul Festivalului InternaÈ›ional de Psihanaliză È™i Film de la BucureÈ™ti.

Seara de luni se încheie, de la ora 20:00, cu proiecÈ›ia filmului Maria, Regina României, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la ConferinÈ›a de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. 100 de ani mai târziu, publicul are ocazia să vadă o dramatizare a evenimentelor care aveau să modeleze destinul României.

 

Prezent în spectacolele multor teatre bucureÈ™tene È™i cu roluri în peste 60 de filme de scurt sau lungmetraj, Adrian Titieni este un actor extrem de îndrăgit. Printre cele mai recente roluri cu care a făcut înconjurul festivalurilor din lume È™i care i-au adus premii È™i recunoaÈ™tere internaÈ›ională se numără filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, Din dragoste cu cele mai bune intenÈ›ii sau Ilegitim, de Adrian Sitaru, Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu. Anul acesta, pe lângă rolul din Maria, Regina României, el va mai putea fi văzut pe marile ecrane È™i în 5 minute, de Dan ChiÈ™u, sau Cărturan, de Liviu Săndulescu. Acestea vor rula în secÈ›iunea Avanpremierele Toamnei, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

 

Prima ediÈ›ie Les Films de Cannes à BotoÈ™ani prezintă câÈ™tigătorul Palme d'Or 2019, Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, precum È™i Portrait de la jeune fille en feu cel mai recent film al cineastei Céline Sciamma, ce È™i-a adjudecat Premiul pentru scenariu. De asemenea, publicul poate viziona opera semnată Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria care i-a adus lui Antonio Banderas Premiul pentru interpretare masculină, dar È™i câÈ™tigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner.


 

Preţul unui bilet este 8 lei, iar biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului. Programul complet este disponibil pe pagina web a evenimentului.

 

Ne puteÈ›i urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest È™i Les Films de Cannes à BotoÈ™ani 2019

 

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiÈ›ie al evenimentului.

Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului Botoșani, Vestra Industry, Elsaco, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, Radio AS, Catena

Inspirat de: UniCredit Bank

Mașina oficială a festivalului:Renault

Parteneri: Cinema Unirea, Cai de Vis, Conacul Zăicești, Grup Mușatinii, Europa Cinemas

Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevarul, Dilema Veche, Historia, TVR

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Cinemagia, SensoTV, Tonica, Monitorul de BotoÈ™ani, Somax TV, TeleM BotoÈ™ani, Știri.BotoÈ™ani.Ro, Botoșăneanul, BotoÈ™ani News, BotoÈ™ani Online, Banul Botoșănean, Gazeta de BotoÈ™ani, Infobt.ro

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Organizat de: Asociația Cinemascop

(P).

 

Spune-ne opinia ta