Visele care vindecă

Visele care vindecă
Secvenţele care ne vin din subconştient sunt deseori codificate şi dificil de interpretat. Cercetătoarea şi terapeuta norvegiană Ortrud Grön identifică în ele ceea ce împovărează sufletul unui om. Şi ce ar trebui el să schimbe în viaţa sa, pentru a fi sănătos.

- Visele par adesea haotice, încâlcite şi greu de înţeles.

- Privind visele cu mai multă atenţie, ne vom da seama că nu sunt deloc atât de confuze cum ne apar la prima vedere. Dimpotrivă, au o structură extraordinar de frumoasă şi clară. În general, ele ne indică tipul de probleme cu care se confruntă în momentul respectiv cel ce visează, contradicţia care îi întreţine tensiunea lăuntrică, precum şi primul pas către soluţionarea ei.

- Cum recunoaştem această structură, în haraba­bura de scene şi imagini vagi?

- Făcându-ne obiceiul să ne notăm visele, obser­vându-le efectul asupra psihicului nostru, raportându-le la viaţa noastră şi încercând mereu să înţelegem ce anume au ele să ne comunice. Personajele care ne popu­lează visele sunt părţi din noi înşine şi ne pot arăta calea spre însănătoşire.

- În ce măsură poate activa un vis capacitatea de autovindecare a organismului?  

- Visele ne cheamă să recunoaştem şi să rezolvăm contradicţiile nesoluţionate din sufletul nostru şi să părăsim căile pe care în mod eronat am ales să mergem şi care ne dăunează. Ele ne dezvăluie dorinţele noastre cele mai intime şi felul cum am vrea să ne modelăm viaţa.

- Cum puteţi fi atât de sigură de acest lucru?

- Am consemnat şi analizat visele multor pacienţi, m-am străduit să interpretez imaginile care le compun şi am ajuns la concluzia că orice vis reprezintă în esen­ţă o invitaţie mai mult sau mai puţin directă de a ne aduce armonie în viaţa noastră, a ne elibera şi a deveni creativi. Visele ne ajută să înţelegem unde avem deze­chi­libre şi ce anume trăim într-un mod care dăunează sănătăţii noastre psihice şi fizice. Căci, prin afecţiunile organice, corpul nu face altceva decât să ne anunţe că există ceva care nu e în regulă. Inima ne comunică altceva decât stomacul, iar intestinul altceva decât fica­tul. Fiecare organ şi fiecare din membrele corpului are rolul de termen al unei parabole. Visul funcţionează în planul mental.

- Cum ne apar bolile în vis, explicit sau mai de­gra­bă codificat?


- Visele sunt întotdeauna codificate. Ne invită să lucrăm cu ele, nu ni se oferă de-a gata. Şi nici nu putem răsfoi un lexicon, pentru a le afla semnificaţia. Limba­jul lor simbolic ne obligă să ne ocupăm de ele mai atent şi în detaliu.
În consecinţă, vreând-nevrând, noi reflectăm mult mai intens la imaginile din vis, iar efortul nostru e răs­plătit. Eu am lucrat cu foarte mulţi oameni care sufe­riseră operaţii pe inimă. Cu ajutorul viselor, ei au înţe­les, în final, ce anume trebuiau să schimbe pentru a se însănătoşi.

- Aţi putea să ne relataţi un caz?
 
- Un pacient care avusese de curând un infarct a visat că avea de parcurs un drum până la inima lui, care pulsa. Străbătea o pădure, însă nu de unul singur, ci împreună cu alţi doi bărbaţi şi o doamnă în vârstă. Când mai aveau doar puţin până să ajungă la destinaţie, doamna s-a despărţit de ei şi a luat-o la stânga, pe o pantă mai lină. Bărbaţii au rămas pe cărarea din dreap­ta, care urca mult mai abrupt. Femeia a sosit cea dintâi la inimă, pe partea stângă, acolo unde bătăile ei se aud cel mai distinct. Cei trei bărbaţi s-au plasat pe partea dreaptă. Atunci, cineva le-a spus: "Cel puţin, aţi reuşit să ajungeţi la inimă. Dar hotărâtoare e partea stângă, cea care pulsează". Pacientului i-a fost clar că visul îl îndemna să-şi ia în serios partea stângă a corpului, sediul sentimentelor, şi să nu se mai lase hăituit şi stresat. Există o legătură între hipertensiunea arterială şi poverile care ne strivesc sufletul. Visele ne pot ajuta să ne dăm seama ce ne apasă în mod deosebit. În psiho­terapie, ele ne pun la dispoziţie materialul necesar pen­tru a descoperi acele situaţii pe care pacienţii le percep ca pe nişte ameninţări în sine.

- Ce este cu coşmarurile, din care ne trezim lac de transpiraţie? Şi în ele se ascunde ceva benefic?

- Orice vis ne oferă indicii preţioase. De exemplu, dacă visez că mă aflu la volanul unei maşini şi provoc un accident care o transformă într-un morman de fiare, bune doar de dat la casat, voi şti că am o problemă cu autocontrolul. Maşina îmi serveşte ca să mă îndrept în direcţia dorită, acesta este rostul ei. Faptul că n-o mai pot stăpâni arată că mi-am pierdut puterea de autocon­trol. Dacă visez că o conduc cu viteză prea mare şi derapez sau alunec pe marginea unei râpe, gata să mă rostogolesc în ea, şi izbutesc să mă salvez la limită, aceasta înseamnă că sunt prea grăbită şi nerăbdătoare. Visul îmi spune: "Înaintează mai încet, mai prudent, aşa vei ajunge la ţelul tău şi te vei duce într-acolo unde îţi doreşti cu adevărat". Coşmarurile pot fi primele avertizări care ne cer să punem capăt unui comporta­ment greşit.

- Visele conţin întotdeauna o referire concretă la viaţa noastră de fiecare zi?

- După experienţa mea, scenele din vis se rapor­tează mereu la ceea ce este important pentru noi în momentul respectiv din viaţa noastră. De aceea, cheia pentru descifrarea lor se află în posesia celui care vi­sează. Numai el poate şti ce îl poartă pe căi ocolite şi ce îi îmbogăţeşte viaţa.

- Cum trebuie interpretate visele plăcute, din care ne trezim fericiţi?

- Acestea sunt vise de con­firmare. Când reuşim să rezol­văm un conflict care mocneşte de mult timp, când pornim pe o cale bună, spre o viaţă mai liberă şi negrevată de proble­me, primim cadou în vis cele mai frumoase imagini.
În legătură cu visele, pe mine mă fascinează fantezia ine­puizabilă cu care ele ne îndeamnă, printr-o diver­si­tate de imagini, să ne autoanalizăm şi să cercetăm dacă suntem sau nu mulţumiţi. Visele ne învaţă însemnă­ta­tea răbdării. Câteodată, avem ani la rând acelaşi vis, până când în cele din urmă îl înţelegem şi acceptăm că trebuie să acţionăm altfel.
Am citit undeva o vorbă care mi se pare cu adevărat înţeleaptă: "Dacă faci mereu ceea ce ai făcut întot­dea­una, atunci vei primi mereu ceea ce ai primit întot­dea­una". Visele ne dau impulsuri, îndemnându-ne să ne schimbăm comportamentul.
 
SURSA Formula AS

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
176

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
365

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
100

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...