Viorel Iliuță: "Dacă situația continuă așa, spitalul se închide!"

Viorel Iliuță: "Dacă situația continuă așa, spitalul se închide!"
  Managerul Spitalului Județean Mavromati, Viorel Iliuță, a tras din nou un semnal de alarmă, la întâlnirea cu sindicaliștii din sănătate și cu autoritățile locale că situația actuală în ceea ce privește finanțarea nu mai poate continua și dacă nu se obține o finanțare superioară, există pericolul să se închidă spitalul.

Iliuță a spus că la această dată există datorii către furnizori, neplata facturilor la timp ducând la atragerea de penalități, iar 90% din sum ape care o primește lunar Spitalul Județean se duce pe plata salariilor personalului.

  Managerul de la Mavromati a adus în atenție și faptul că deficitul de personal de pe secțiile spitalului este de circa 1.100 de persoane, și chiar și în aceste condiții se consumă majoritatea fondurilor pentru cheltuielile de salrizare.

“Oricine vede o asemenea structură de cheltuieli se gândește să acționeze unde e grosul. Nu putem face disponibilizări de personal, pentru că și așa este normat la 65%. În acest moment situația spitalului ar trebui să fie un mix de măsuri dintre care unele vizează creșterea veniturilor, iar altele scăderea unor cheltuieli și pentru creșterea veniturilor proprii suplimentare am luat  deja unele măsuri. Problema este că atunci când finanțarea îți asigură doar plata salariilor e o problemă că orice ai face nu poți face economii, nu poți face economii când nu ai cu ce să trăiești", a spus Viorel Iliuță.

Acesta a mai precizat că situația celei mai mari unități spitalicești din județ este una specială în comparație cu alte județe, care au spitale de aceeași categorie, dar care primesc o finanțare mai mare.

Viorel Iliuță a făcut un apel către toți factorii de decizie pentru a conclucra în vederea rezolvării problemei de finanțare cu care se confruntă spitalul.

“Nu discutăm de interese politice ci de interesul cetățeanului, eu vreau să fac politica spitalului dar în condițiile unui fair play care să permită să rezolvăm toate problemele legate de spital. În acest context, situația dacă continuă așa spitalul acesta se închide și se închide o dată cu o problemă pentru pacinetul din Botoșani și o dată pentru salariații spitalului care nu au nicio vină. Trebuie să punem toți umărul să mișcăm această situație. Pe bună dreptate sindicatele sunt nemulțumite. Evident că dacă am avea o finanțarea corespunzătoare am putea găsi resurse să plătim și tichete de masă", a afirmat Iliuță care a mai concluzionat ori “oprim bolnavii în limita contractului cu Casa, ori să îi tratăm în plus cu o finanțare mai bună".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
4

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
29

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
379

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...