VIOREL ILISOI - Mic tratat de economie naţională - VIDEO

N-am niciun prieten sau cunoscut care să facă – el, cu mâinile lui – un obiect, un lucru cât de mărunt pe care să îl apuci şi să îl foloseşti la ceva. Toţi fac dosare, rapoarte, analizează, comentează, conspectează, consiliază, contabilizează, perorează, predau, iau decizii, butonează.
 
Mic tratat de economie nationala 
 
Televizorul de la care îmi iau zilnic porţia de veşti proaste adună în el chiţibuşuri taiwaneze, turceşti, nemţeşti, suedeze, englezeşti. Când nu voi mai suporta să aud de la televizor ce boroboaţe a mai făcut Boc, aş putea să-mi dau o gaură în cap cu o bormaşină nemţească.

Frigiderul meu răceşte ca la nemţi. Am în el nişte salam făcut din carne cu dioxină adusă din Irlanda, unt elveţian, brânză italiană şi murături bulgăreşti. Legumele româneşti, cumpărate din piaţă, au, de fapt, paşaport olandez sau turcesc. La mâncare mă ajută un robot franţuzesc şi o gătesc pe un aragaz american.

Rufele – chinezeşti, turceşti, ruseşti – mi le spală o maşină făcută în Dallas.

Le calc frumos cu un fier franţuzesc pe o masă poloneză în holul pardosit cu gresie din Spania. Becurile elveţiene, cafetiera olandeză, computerul american la care scriu acest inventar domestic atât de cosmopolit, combina muzicală nemţească, telefonul finlandez, imprimanta americană cu tuş englezesc, toate acestea merg cu electricitate de la o firmă italiană.

Nimic în jurul meu nu e românesc. Copilul meu vorbeşte romgleza, ascultă numai muzică internaţională, se închină la zeii japonezi ai electronicii şi, ca toţi din şcoală, vrea să emigreze în Statele Unite sau în Canada. Prietenii de altă dată au devenit scoţieni: îmi dau bipuri ca să îi sun eu, să mă anunţe că vin să stea la mine când au treabă prin Bucureşti. Prietena mea cea mai bună, total dezinteresată, o pisică, e birmaneză. Cactusul e mexican, adus din Ucraina. Bicicleta Leta e coreeană. Numai eu sunt român în casa asta construită de muncitori chinezi. Şi nici asta nu-i sigur, fiindcă domnul Neagu Djuvara susţine că aş fi cuman.

Fraţi cumani, mâncaţi mămăligă şi mergeţi cu Loganul!
 
(cotidianul.ro, ianuarie 2009)
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...