Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.
"Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult", a subliniat Ile, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.
"Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale", a adăugat Ile.
Responsabilii din sector vor solicita Guvernului în perioada imediat următoare un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuţie cu premierul Ludovic Orban.