Vin zile grele pentru cei care suferă de alergii: Nor gros de polen de ambrozie peste România!

Cea mai afectată zonă din țară va fi în partea de Nord-Est.

Sunt zile grele pentru milioane de oameni care suferă de alergie, pentru că, în aer, concentrațiile de polen, în special de la ambrozie, ating cote maxime în această perioadă. Zona de nord-est a țării este cea mai afectată.

Măsurătorile făcute cu ajutorul senzorilor montați în întreaga Europă, arată că timp de trei zile, ne vom afla în punctul maxim de răspândire a polenului de ambrozie.

Conform măsurătorilor făcute de Institutul Meteorologic din Finlanda, întreagă Europă este traversată, în această perioadă, de un nor gros de polen de ambrozie.

Romania este colorata în vișiniu, semn că indicele de polenizare este extrem de ridicat, pe alocuri nociv, scrie publicația ȘtirileProTv.ro.

Hărțile interactive ne arată că ambrozia, dar și polenul bun de la alte plante care sunt în plină înflorire, în amestec cu praful, formează un nor dens, cel puțin până la mijlocul acestei săptămâni.

Iar acest nor staționează și deasupra României. Foarte afectat este nord-estul țării, în special zona Moldovei, unde seceta a făcut prăpăd.

Peste zona de est a României vedem o culoare vișinie, asta înseamnă cea mai mare concentrație posibila, de peste 1000 de grăunciori pe metru cub, însemnând o valoare foarte, foarte mare”, a declarat silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC din Iași.

1 din 5 romani este alergic la ambrozie, arată datele Ministerului Sănătății.

Temperaturile ridicate din ultima perioada au ajutat planta să se dezvolte și să înflorească timpuriu. Practic, canicula a prelungit sezonul de alergii cu o luna de zile.

Pe de altă parte, din cauza cantității mari de polen nociv din aer, albinele au încheiat sezonul de producție a mierii cu o luna mai devreme.

Și in acest an, de pe rafturi lipseste vaccinul antiambrozie, produs de o companie franceză, care a anunțat Agenţia Naţională a Medicamentului că nu îl mai poate furniza din cauza unor probleme tehnice.

Soluțiile la îndemăna bolnavilor rămân, asadar, măștile și ochelarii de protecție, purificatoarele de aer și spălatul pe mâini și pe față cât mai des.

Autoritățile sunt obligate prin lege sa curețe terenurile de ambrozie, dar nimeni nu respectă prevederile legale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plan Roșu în serviciile de urgență din România. Legătura cu NATO!

astăzi, 13:58

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Iași, Dr. Angelica Hristea, a confirmat pentru presa locală că în perioada 19-21 septembrie va fi testată capacitatea de reacție a angajațilo...

Poliția vrea să-și cerceteze angajații care strică imaginea instituției prin postări pe Facebook. ”E o vânătoare de vrăjitoare!”

astăzi, 13:12

Polițiștii care prejudiciază imaginea instituției prin intervenții publice sau postări pe rețelele sociale vor fi cercetați și pot fi sancționați disciplinar, reiese dintr-un document inter...

Imagini cu pompierii botoșăneni care sunt în drum spre Galați să ajute victimele inundațiilor! (foto)

astăzi, 12:38

32 de pompieri de la toate subunitățile I.S.U. Botoșani, au plecat, în urmă cu puțin timp, spre zonele afectate de inundații din județul Galați. Alături de colegii din alte 24 de ins...