Canicula pune stăpânire pe România, iar ploile vor fi din ce în ce mai rare. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la Antena3 unde se vor înregistra cele mai mari temperaturi.
„Vorbim şi mâine de o vreme în general frumoasă cu valori de temperaturi peste normalul datei din calendar şi anume valori de 32 de grade în câmpia de vest în restul țării, în zona litoralului 21 de grade. Același ecart al valorilor de temperaturi joi 22 – 31 - 32 de grade. Însă dacă mâine şi joi vorbim de fenomene de instabilitate în jumătatea de vest, nord-vest a ţării, de vineri şi pe parcursul zilei de sâmbătă instabilitatea termică va fi de maxim interes în majoritatea zonelor ţării cu averse torenţiale însoțite de intensificări ale vântului, local cantități de apă mai însemnate şi condiţii de grindină. Temperaturile la sfârşitul săptămânii se vor situa în general între 23 până la 30 de grade”, a precizat Elena Mateescu, director ANM.
Aceasta a mai spus că de duminică și pe parcursul săptămânii următoare veștile se îmbunătățesc.
„De la o zi la alta vom avea valori de temperaturi în creştere şi care vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Să nu uităm că atunci când vorbim de temperaturi de peste 32 de grade asociate cu un grad de umezeală mai mare în atmosferă şi disconfortul termic poate fi unul relativ foarte ridicat", a spus Elena Mateescu, director ANM la Antena 3.
Sfaturi în caz de caniculă
Când există un val de căldură, trebuie să faceți orice este nevoie pentru a face față acestuia. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta:
Rămâneți hidratat: Nu așteptați până sete să beți apă. Cu excesul de căldură, lichidele se pierd rapid, deci este esențial ca organismul să aibă un aport constant de apă.
Mâncați alimente proaspete: Oricât de mult îți plac felurile de mâncare fierbinți, în timpul verii și, mai ales, în perioada de căldură, evită să le consumi.
Folosiți protecție solară. Fie că mergi la plajă sau la plimbare, pielea umană este foarte sensibilă și poate arde ușor la soare.
Evitați să ieșiți la mijlocul zilei: în acest timp razele ajung mult mai drepte, deci au un impact mai mare asupra solului și, de asemenea, asupra corpului.
Protejați-vă de soare. Purtați haine de culoare deschisă (culoarea deschisă reflectă lumina soarelui), purtați ochelari de soare și rămâneți la umbră pentru a evita problemele.
Vara care urmează va rivaliza cu recordurile de căldură înregistrate în 2021
Meteorologii de la AccuWeather estimează că europenii s-ar putea să se confrunte cu o altă vară care să rivalizeze cu recordurile de căldură înregistrate anul trecut. Atât meteorologul senior Tyler Roys, cât și meteorologul senior Alan Reppert consideră că vara aceasta ar putea fi mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a Europei.
Anul trecut, în București, România, au fost 35 de zile în care temperatura a fost de 32 de grade Celsius sau mai mare, cu mult peste media de 24 de zile. În mod similar, Atena, Grecia, a înregistrat 67 de zile cu o temperatură de cel puțin 32 C, mult peste media de 46 de zile.
În acest an, meteorologii de la AccuWeather prognozează că temperatura va atinge 32 C între 31 și 38 de ori în București și între 55 și 63 de ori în Atena.