VIDEO. "Hackschooling", conceptul educaţional inventat de un băiat în vârstă de 13 ani

Un băieţel în vârstă de numai 13 ani din SUA a ţinut un discurs foarte apreciat în cadrul conferinţelor TEDex. Logan LaPlante a atras că sistemele tradiţionale de învăţământ urmează stiluri de predare care nu le permit elevilor să fie creativi, să vorbească despre ceea ce le place sau să pună în practică ceea ce învaţă, dupa cum ne prezinta gandul.info.

În plus, copiilor le este indusă ideea că fericirea apare abia la vârsta adultă, după depăşirea unor "etape fireşti", a arătat adolescentul: "Mergi la şcoală, mergi la liceu, ia-ţi o slujbă, căsătoreşte-te...Şi gata, atunci vei fi fericit".

"Dar dacă am baza educaţia pe studiul fericirii şi sănătăţii?", a întrebat el. "Educaţia este importantă, dar de ce a fi fericit şi sănătos nu sunt considerate forme de educaţie? Nu înţeleg", a continuat Logan discursul, arătând că sportul, dieta şi nutriţie, timpul petrecut în natură, relaţiile cu cei din jur, managementul stresului, recreerea, religia şi spiritualitatea sunt "forme" de educaţie.

Băiatul a mai povestit că părinţii săi l-au retras de la şcoala la care era înscris pe când avea 9 ani, optând pentru o formă alternativă de învăţământ,

"Încă mi-o amintesc pe mama plângând când oamenii îi spuneau că e nebună şi că totul a fost o idee proastă. Privind înapoi, îi sunt recunoscător că nu a renunţat în faţa presiunilor de genul acesta", a spus el.

Pentru a accentua modul în care educaţia trebuie "revoluţionată", Logan a dat chiar exemplul hackerilor: "Mulţi oameni se gândesc la hackeri ca la nişte tocilari pasionaţi de calculatoare, care locuiesc în subsolul casei părinţilor lor şi răspândesc viruşi informatici", a spus el. "Eu nu îi văd aşa. Hackerii sunt inovatori. Sunt oamenii care provoacă şi schimbă sistemul pentru a-l face diferit, pentru a-l face mai bun. Ei aşa gândesc. (...) Eu cresc într-o lume în care este nevoie de mai mulţi oameni care să gândească precum nişte hackeri. Şi nu mă refer doar la tehnologie (...), ci şi la educaţie", a continuat băiatul.

"Creativitatea, gândirea tipică unui hacker, fericirea şi sănătatea, lecţiile care pun accent pe practică, tehnologia şi resursele online – toate aceste fac parte din educaţia mea", a explicat Logan, introducând totodată un nou concept: "hackschooling".

"Ca şi ceilalţi copii, studiez mult matematica, ştiinţă, istorie şi literatură. Înainte nu îmi plăcea să scriu, pentru că profesoara mea mă punea să scriu despre fluturi şi curcubee. Iar eu voiam să scriu despre schi", a explicat el. Totul s-a schimbat însă când i s-a cerut să scrie despre ceea ce îi place, despre lucruri pe care eu le cunoştea prin propria experienţă.

În final, Logan LePlant a prezentat publicului imaginea unui munte înzăpezit, pentru a accentua conceptul de care a vorbit în timpul discursului: "Dacă toţi ar schia pe acest munte la fel cum majoritatea oamenilor gândesc despre educaţie, atunci cu toţii ar schia pe acelaşi traseu, probabil pe cel mai sigur. Iar cea mai mare parte a zăpezii ar rămâne neatinsă. Eu mă uit la acest munte şi văd mii de posibilităţi".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Lasconi a trecut în fața lui Marcel Ciolacu! PSD nu mai are candidat la prezidențiale!

astăzi, 09:37

UPDATE, ora 10.10, s-au centralizat 99,95% din procesele verbale: CĂLIN GEORGESCU - 2.119.020 (22,94 %) ELENA-VALERICA LASCONI - 1.770.629 (19,17 %) ION-MARCEL CIOLACU - 1.769.168 (19,15 %) ...

Casa unui botoșănean în pericol de a fi mistuită de flăcări, pompierii au intervenit prompt!

astăzi, 09:24

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, luni dimineață, 25 noiembrie din cauza izbucnirii unui incendiu. Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins f...

Diego Armando Maradona ar fi împlinit 64 de ani! „Şi dacă mor, vreau să mă nasc iar şi să fiu fotbalist”!

astăzi, 09:15

Născut la Buenos Aires pe 30 octombrie 1960, Maradona a devenit legendă la Boca Juniors. A jucat pentru Argentina în 115 meciuri, pentru care a marcat 50 de goluri. În 1982 a devenit ...