VIDEO Pregătiți pentru eșec, o anchetă dureroasă despre sistemul de învățământ românesc!

VIDEO Pregătiți pentru eșec, o anchetă dureroasă despre sistemul de învățământ românesc!
Învatamantul romanesc este impietrit in principiile depasite de acum 60 de ani.

"Noi trebuia sa dobandim o desavarsita abilitate a inlocuirii in formula. Faceam sute, mii de probleme de asa maniera incat in mintea noastra se aflau arbori intregi cu algoritmi ai rezolvarilor de probleme. Noi devenim niste rezolvitori sofisticati de probleme, fara a intelege de fapt pe ce se bazeaza respectivele rezolvari. Fiecare stiinta este un mod de a gandi  Ei bine, ei nu ajung la acest mod de a gandi", spune Prof. Dr. Mihai Taci, care este si parinte.

Cand ajung in liceu, copiii fara parinti cu har de profesor sau bani de meditatii au lacune atat de mari fata de programa pe care profesorul trebuie s-o respecte, incat sansele la bacalaureat sunt minime.

In Finlanda, e pe dos.

Randi Weingarten, din partea Federatiei Americane a Profesorilor, a declarat: "Cartea asta a ajuns in doua scoli, aici, si langa Vaasa. Profesoara imi vorbea de o carte noua, care o nemultumise. A sunat la editura si au schimbat-o pe baza indicatiilor ei. Asta m-a lasat masca, pentru ca vorbea ca si cum asta ar fi ceva obisnuit".

Carmen Uscatu, mama: "E foarte firesc sa ajunga niste analfabeti la terminarea liceului, pentru ca daca nu m-as tine zi de zi de copilul meu, ar pierde clar contactul cu ceea ce face".

In sistemul finlandez de educatie, nu exista fundatura. In clasa a X-a, cand intra la liceu, copiii pot opta pentru meserii sau teoretic - ca la noi, doar ca isi pot alege materiile care ii intereseaza, nivelul de cunoastere, sau pot face ambele scoli in paralel.

Narcisa Suciu, din Finlanda: "La liceu ai doar materiile teoretice iar la scoala de meserii ai specializarea si atunci poti sa le faci pe amandoua deodata, ca timpul tau de ore e acelasi".

Ca sa nu-si aleaga o meserie pe care n-o cunosc, si sa regrete apoi alegerea facuta, copiii finlandezi merg la serviciu, inca din clasa a VII-a, unde vor ei.

Narcisa Suciu, din Finlanda: "Si-au muncit fetele o saptamana la supermarket in asa fel incat si-au dat seama ca n-ar vrea sa munceasca acolo toata viata in niciun caz!".

Intr-un liceu din Brasov, profesorii, ajutati de colegi din Elvetia, incearca sa faca si ei acelasi lucru cu elevii. Au introdus o materie noua, numita "jobs".

Si mai greu e pentru acesti copii sa gaseasca - la fel ca finlandezii sau elvetienii, o firma care sa-i primeasca la serviciu.

Martin Hober, Elvetia: "Copiii au nevoie sa se descurce in viata! E nevoie de competente, nu doar cunostinte teoretice. Si daca statul roman continua cu stilul asta de invatamant, chiar si cu formarea profesorilor, elevii nu vor avea abilitatile necesare pentru a concura cu ceilalti europeni. Trebuie sa poti face o prezentare, sa lucrezi impreuna cu altii".

Gheorghe Onut, sociolog: "Asa cum arata si functioneaza acum, sistemul de invatamant din Romania este o amenintare la adresa securitatii nationale!".

Profesorul sociolog simte insa o mare jena, cand se gandeste ca face parte dintr-un sistem prost cladit, care trebuie regandit din temelii.

Gheorghe Onut, sociolog: Un patron de firma, fost student de-al meu, la Autovehicule rutiere,  zice "ce dracu, ba, le faceti in facultatile alea, ca nu-s buni nici de trimis dupa tigari".

Prof. Petru Ilut, sociolog: "O tara are alta calitate, prin, bineinteles,calitatea populatiei ei. In Franta sunt 30 de licentiati la 100 de locuitor, iar la noi nu stiu daca se ajunge la 7.

Narcisa Suciu: "Aici, profesorii sunt un fel de corp de elita a intelectualitatii. Anul trec stiu c-au fost aproximativ  1700 de aplicanti ca sa ajunga profesori, sa mearga la Universitate, si au fost primiti aprox 10%!".

Narcisa isi aminteste reactia sotului ei finlandez cand a vazut scoala Dariei din Bucuresti:

Narcisa Suciu: "A ramas blocat, omul nu intelegea in primul rand de ce-i gardul atat de inalt, adica, vrea cineva sa fuga de acolo? Ca la inchisoare, sau vrea cineva sa intre? De ce ar intra sa faca ceva rau?".

Noi stim de ce. Din acelasi motiv pentru care nu indraznim sa lasam un copil mic, de 7 ani, sa mearga singur prin oras, la scoala.

Narcisa Suciu: "Daca-i vezi pe aia de clasa intaia, cum merg cu bicicleta la scoala, cu ghiozdan in carca si poate fara maini ca-si mananca sandwich-ul, fara mama, fara nimeni. Aici nu prea exista pericole, tu sa intelegi ca la noi in oras nu exista politie, ca n-are ce sa faca".

Gheorghe Onut, sociolog: "Nimeni nu poate spune ca oamenii pregatiti in Finlanda, si ne referim nu numai la cat de performanti sunt ei in treaba lor, ci cat de performanti sunt ei in viata lor: cat de multumiti sunt de viata lor, cat de buni sunt ca tatici, ca mamici, ca vecini!".

"Noi, inca traim vremuri grele si acasa, si la serviciu. Suntem incapabili sa construim o societate fericita. Cu o economie la pamant, cu cetateni saraci, furiosi, fara speranta, cu dascali care traiesc din meditatii si copii care merg la scoala cu frica, cu scarba".

Marius Uscatu, tata: "Iesirea consta in initiativa, iesirea consta in razvratire fata de sistemul actual, trebuie sa invatam copiii sa se razvrateasca, sa nu accepte ceea ce li se impune".

Putini sunt cei care inteleg ca aceasta nefericire colectiva a romanilor poate fi depasita prin educatie de calitate.

Un material marca PRO TV: Romania, te iubesc!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
15

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
52

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
101

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...