VIDEO - Fenomen spectaculos la inundațiile de sâmbătă: Explicațiile specialiștilor!

Un fenomen la care au contribuit în mod egal seceta preexistentă, loessul specific regiunii și pătrunderea impetuoasă a apelor din precipitații spre orizontul freatic, spun specialiștii.

Fenomen spectaculos în zona afectată de inundații din județul Galați. După o vară cu precipitații extrem de reduse și cu un sol extrem de uscat, apa din precipitații percolează în sol cu viteză mare, de unde dislocă astfel aerul cantonat în depozitele loessoide.

Astfel, explică specialiștii, aerul evacuat prin apele crescute ale râului de la suprafață generează "fierberea" acesteia la suprafață.

Un fenomen la care au contribuit în mod egal seceta preexistentă, loessul specific regiunii și pătrunderea impetuoasă a apelor din precipitații spre orizontul freatic.

”Ne aducem aminte că după alte perioade de inundații din trecut, în regiune s-au înregistrat cutremure de suprafață, cel mai probabil generate de rearanjarea straturilor pentru umplerea golurilor rezultate din percolarea apei de suprafață în depozitele de loess”, a explicat conf. dr. Lucian Sfîcă.

(Video: prof. Ionuț Barbu).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

astăzi, 20:10

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

astăzi, 19:10

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

astăzi, 18:22

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...