Viceprimarul Ghiorghita: Cainii, eutanasiati din cauza unui focar de jigodie! - FOTO

Viceprimarul Ghiorghita: Cainii, eutanasiati din cauza unui focar de jigodie! - FOTO

 FLORIN GHIORGHITA  

Viceprimarul Florin Ghiorghita, care a ajuns in urma cu scurt timp la padocul Primariei Botosani, spune ca actiunea de eutanasiere a cainilor a avut la baza rezultatele analizelor efectuate de Directia Sanitar-Veterinara, conform carora in adapost ar fi fost identificat un focar de jigodie.

"Nu este vorba despre rabie, ci un focar de jigodie, boala care se transmite foarte rapid de la un caine la altul. La inceputul lunii aprilie a fost epidemie de jigodie, 61 de caini au murit, in 5 zile din mai alte peste 30 de exemplare au murit. Directia Sanitar-Veterinara a transmis rezultatul analizelor, am fost obligati de lege sa dam o dispozitie de eutanasiere, altfel riscam o epidemie in tot orasul", a declarat Florin Ghiorghita in direct la Antena3. 



Reprezentantul Asociatiei ADOR spune, insa, ca aceasta boala a fost semnalata de mai multa vreme.

"Jigodia este de cand ma stiu eu, de cand tin padocurile in observatie. Nu are cum sa fie altfel, animalele nu sunt despartite de animalele sanatoase. Nu sunt hranite la timp. Ca orice om normal, daca nu sunt ingrijite, se declara focare de orice, nu numai de jigodie. Noi am scos animale de acolo, sunt la stapani in Botosani, nu au nicio boala. Un focar de jigodie nu este atat de periculos, animalele pot fi tratate", a spus Lidia Nistor, voluntar la Asociatia ADOR Botosani.

In replica, viceprimarul Florin Ghiorghita a adus in discutie costurile pe care le implica tratarea animalelor. "Jigodia nu poate fi vindecabila, se transmite foarte repede. Noi am adus caini in adapost pentru ca este un contract. Abia vineri am primit de la DSV rezultatele. A fost o decizie foarte grea si pentru mine, a fost un moment greu", a declarat Ghiorghita.



Vizavi de reactia paznicilor, care au atacat voluntarii si jurnalistii cu caramizi si cu apa, Florin Ghiorghita spune ca, daca se va dovedi ca este adevarat, angajatii vor raspunde pentru faptele lor.



Voluntarii au reusit sa salveze doar 10 caini, din cei 230 cati erau ieri in padoc, precum si cativa catei aflati intr-o ladita, care abia fusesera adusi in adapost. 

UPDATE ora 12.00: Scandalul legat de masacrul de la Botosani a ajuns pe prima pagina in presa nationala si in atentia posturilor centrale de stiri.

Contactat de Realitatea TV, Marius Marinescu, cel care se lupta pentru protejarea animalelor, spune ca mai mult ca sigur animalele "au fost omorate cu bestialitate", si ca motivul real nu este focarul de jigodie. "Boala a fost inventata, Politia trebuie sa isi faca datoria, sa inceapa urmarirea penala impotriva administratiei publice locale. Animalele in viata sa fie preluate de voluntari", a declarat Marius Marinescu la Realitatea.net.  

Viceprimarul Florin Ghiorghita spune insa ca eutanasierea s-a facut conform legii, prin metode omologate.

Jurnalistii sunt in stare de soc, neintelegand in special atitudinea angajatilor adapostului, care s-au manifestat extrem de agresiv. Acestia striga in continuare la jurnalisti, acuzandu-i ca fac prea mult caz de moartea cainilor. 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
350

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
228

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
58

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...