Vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor: Vor fi două note de plată, una pentru consum şi una pentru bacşiş!

Dragoş Petrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, spune că, odată cu introducerea de la 1 mai a impozitării bacşişului, clienţii care merg în restaurante, hoteluri sau alte unităţi vor primi două note de plată: una pentru plata serviciului primit şi alta pentru bacşiş, în cazul în care doresc să răsplătească suplimentar munca angajaţilor.

Bacşişul e, în esenţă, plăcerea de a răsplăti un serviciu de care eşti foarte mulţumit. Acum, statul vrea să ia şi el parte la această experienţă plăcută. Cum? Taxează bacşişul. A dat act normativ şi a anunţat controale în restaurante, baruri, discoteci şi magazine.

Dragoş Petrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, a explicat mecanismul la Digi24: "În momentul în care clientul doreşte să lase bacşiş, acesta va fi inclus pe o notă suplimentară, o notă care nu va conţine TVA de 9%. Deci vor fi două note: una pentru ce consumă şi una pentru bacşiş, care vor fi înmânate la masă. Acel bacşiş va ajunge în casieria unităţii, el urmând să fie distribuit cu reţinere la sursă la sfârşitul programului sau într-un alt mod: o dată pe lună, pe săptămână, cum hotărăsc angajaţii, care sunt beneficiarii acestui bacşiş, şi operatorul, în aşa fel încât să fie cât mai simplu".

Dragoş Petrescu spune, totuşi, că sistemul devine mai complicat atunci când clientul "nu îşi manifestă de la început dorinţa de a lăsa bacşiş şi, în drum spre ieşirea din restaurant sau din unitate – că se poate întâmpla să fie şi la coafor, şi la hotel – îi dă 10 lei sau 50 de lei ospătarului". "În acel moment, ospătarul ar trebui ca, în mod benevol, să se ducă imediat la casa de marcat, neîntârziat, ca nu cumva să fie surprins de un control al ANAF-ului, şi să fiscalizeze acest bacşiş", completează vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România.

Întrebat de efecte vor avea reducerea TVA la 9% pentru alimente şi impozitarea cu 16% a bacşişului, acesta a răspuns: "Ele nu vor avea un efect negativ asupra pieţei. TVA-ul de 9% va ajuta transparentizarea pieţei de restaurante şi va avea un efect foarte bun. Spre deosebire de colectarea celor 16% pentru bacşiş, care are şi aspecte pozitive şi negative. 16% reprezintă un cost minim, e cea mai mică impozitare pentru venit, aşadar şi acesta este un aspect pozitiv, de care trebuie să ţinem cont".    

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...