Vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor: Vor fi două note de plată, una pentru consum şi una pentru bacşiş!

Vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor: Vor fi două note de plată, una pentru consum şi una pentru bacşiş!
Dragoş Petrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, spune că, odată cu introducerea de la 1 mai a impozitării bacşişului, clienţii care merg în restaurante, hoteluri sau alte unităţi vor primi două note de plată: una pentru plata serviciului primit şi alta pentru bacşiş, în cazul în care doresc să răsplătească suplimentar munca angajaţilor.

Bacşişul e, în esenţă, plăcerea de a răsplăti un serviciu de care eşti foarte mulţumit. Acum, statul vrea să ia şi el parte la această experienţă plăcută. Cum? Taxează bacşişul. A dat act normativ şi a anunţat controale în restaurante, baruri, discoteci şi magazine.

Dragoş Petrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, a explicat mecanismul la Digi24: "În momentul în care clientul doreşte să lase bacşiş, acesta va fi inclus pe o notă suplimentară, o notă care nu va conţine TVA de 9%. Deci vor fi două note: una pentru ce consumă şi una pentru bacşiş, care vor fi înmânate la masă. Acel bacşiş va ajunge în casieria unităţii, el urmând să fie distribuit cu reţinere la sursă la sfârşitul programului sau într-un alt mod: o dată pe lună, pe săptămână, cum hotărăsc angajaţii, care sunt beneficiarii acestui bacşiş, şi operatorul, în aşa fel încât să fie cât mai simplu".

Dragoş Petrescu spune, totuşi, că sistemul devine mai complicat atunci când clientul "nu îşi manifestă de la început dorinţa de a lăsa bacşiş şi, în drum spre ieşirea din restaurant sau din unitate – că se poate întâmpla să fie şi la coafor, şi la hotel – îi dă 10 lei sau 50 de lei ospătarului". "În acel moment, ospătarul ar trebui ca, în mod benevol, să se ducă imediat la casa de marcat, neîntârziat, ca nu cumva să fie surprins de un control al ANAF-ului, şi să fiscalizeze acest bacşiş", completează vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România.

Întrebat de efecte vor avea reducerea TVA la 9% pentru alimente şi impozitarea cu 16% a bacşişului, acesta a răspuns: "Ele nu vor avea un efect negativ asupra pieţei. TVA-ul de 9% va ajuta transparentizarea pieţei de restaurante şi va avea un efect foarte bun. Spre deosebire de colectarea celor 16% pentru bacşiş, care are şi aspecte pozitive şi negative. 16% reprezintă un cost minim, e cea mai mică impozitare pentru venit, aşadar şi acesta este un aspect pozitiv, de care trebuie să ţinem cont".    

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
60

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...

Pompieri chemați în ajutor pentru a salva o pisică dintr-o fântână! (foto, video)

astăzi, 19:50
135

Intervenție specială a pompierilor botoșăneni, sâmbătă după-amiază. Salvatorii au fost solicitați să intervină în zona de case de la Hudum pentru a salva o pisică dintr-o f&aci...

Ana Maria Furtună a dispărut de la domiciliu de trei zile, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 19:38
134

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 31 de ani  din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c.,  ...