Viata de student: Taxe ascunse in universitati

In universitatile din Romania se percep taxe ascunse care, de multe ori, nu reprezinta costurile reale pentru care sunt solicitate, contribuind doar la sporirea veniturilor universitatilor, se arata intr-un studiu al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), efectuat in 16 centre universitare din Romania.

Printre taxele ascunse percepute de universitati se numara taxa de inmatriculare, diferita de taxa de inscriere la facultate.

Potrivit raportului ANOSR, studentii trebuie sa plateasca diferite sume pentru a obtine statutul oficial de "student al universitatii", taxa fiind descrisa ca "inregistrarea pentru prima data intr-un registru matricol, a unui student", conform documentelor interne ale Universitatii Tehnice Cluj - Napoca.

Taxa de inmatriculare are valori curpinse intre 50-150 de lei la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, in functie de facultati, si este de 20 de euro la Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, unde se mai percepe si taxa de 400 euro, in cazul reluarii studiilor dupa o exmatriculare din culpa disciplinara, si 200 euro, in cazul reluarii studiilor dupa o exmatriculare pentru neincheierea situatiei scolare. La Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, taxa de inmatriculare este de 100 lei, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca - 50 lei, iar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi - 40 lei.

Eliberarea diplomelor ii costa pe studenti si 80 de lei

Desi, din perspectiva ANOSR, diplomele ar trebui eliberate gratuit intrucat sunt acte oficiale care atesta parcurgerea unui plan de studiu si obtinerea unei calificari, exista universitati care percep taxe pentru studenti in momentul in care acestia merg sa le ridice de la secretariate, astfel: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative - 80 lei (diploma/adeverinta si foaia matricola/suplimentul la diploma), Academia de Studii Economice 50 lei, Universitatea din Petrosani - 50 lei, Universitatea Politehnica Bucuresti -15 lei.

Conform O.M. nr. 5.289 din 9 septembrie 2008, suplimentul la diploma (document insotitor al diplomei de licenta sau master) se elibereaza gratuit de catre institutiile de invatamant superior, insa in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj Napoca acesta costa 150 lei. Tot taxate sunt si documentele care atesta statutul de student (adeverintele) de catre Universitatea de Nord Baia Mare sau Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

Nici accesul la biblioteca nu este gratuit, desi studentii achita taxe de studiu sau sunt subventionati de la stat. Mai mult, exista universitati in care studentii sunt obligati sa achite taxa de biblioteca pentru a intra in anul universitar (50 lei - Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi). Taxele de biblioteca ajung in unele universitati la sume mari: - Universitatea de Vest Timisoara - 30 lei in anul I si cate 3 lei la inceputul fiecarui an de studiu; - Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu Cluj Napoca - 25 lei, plus 20 lei actualizarea la inceputul fiecarui an universitar, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu - 15 lei, plus 10 lei actualizarea la inceput de an universitar (optional) , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – 12 lei.

In categoria taxelor "absurde", reprezentantii ANOSR includ si alte exemple: Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj Napoca - eliberare duplicat carnet de student 150 lei; Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures - taxa de pastrare a actelor de studiu 15 lei/luna; Universitatea Petrosani – adeverinta de licenta 20 lei. Multe universitati percep taxe pentru eliberarea programei analitice (Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport - 50 euro, Universitatea Tehnica Gh. Asachi Iasi - 5 lei/pagina, Universitatea Tehnica Cluj Napoca - 100 lei), insa un exemplu extrem este Universitatea Maritima Constanta unde aceasta valoreaza 700 lei. Si la Universitatea de Medicina si Farmacie - Cluj Napoca se percepe o taxa pentru refacerea diplomei de licenta/absolvire din cauza comunicarii gresite a datelor personale in valoare de 300 lei.

Bursele sociale nu acopera cheltuielile de baza ale unui student

"Situatia este dezastruoasa, in contextul in care, in urma analizei efectuate de catre ANOSR in 29 de universitati din Romania, bursa sociala medie este de 200 de lei, acesta nereusind sa acopere cheltuielile minime de subzistenta ale studentilor ce nu pot sa beneficieze de sprijin financiar suficient din partea familiei", se mai arata in studiul elaborat de ANOSR.

Fondul de rulment este interzis, dar se plateste

Perceperea fondului de rulment in caminele studentesti a fost interzisa printr-o nota emisa de Ministerul Educatiei in urma sesizarilor studentilor. Acesta reprezinta o suma de bani perceputa de catre universitati studentilor la inceputul fiecarui an universitar, in principal pentru cheltuielile neprevazute. In acest moment, studentii romani inca platesc acest fond chiar daca nu sunt informati asupra destinatiei exacte. Acest fond se regaseste sub diverse denumiri in complexele studentesti din tara, spre exemplu in Universitatea Politehnica din Bucuresti - fond de rulment: 180 lei sau Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca– fond de camin 90 lei. (Avocatnet.ro)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)

Saturday, 16 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

Saturday, 16 November 2024

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

Saturday, 16 November 2024

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...