VEZI normele de venit pentru 2015, publicate de ANAF, pentru judetul Botosani!

VEZI normele de venit pentru 2015, publicate de ANAF, pentru judetul Botosani!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pe 2015, pentru toate judetele tarii. Aceste sume fixe sunt utilizate la calcularea impozitului pe venit datorat de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si care au optat pentru un sistem de impunere pe baza de norma de venit. Practic, cota unica de 16% se va aplica la normele de venit afisate de ANAF.

Normele anuale de venit valabile in 2015 au fost publicate de Fisc pe pagina sa de internet.

Pentru judetul Botosani, acestea sunt disponibile si pot fi consultate fie pe site-ul Fiscului, fie accesand direct acest link.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care aplica sistemul de impozitare pe baza de norma de venit vor plati anul acesta un impozit de 16% aplicat valorilor stabilite de ANAF, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.
Spre comparatie, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente si care au optat pentru sistemul de impozitare in sistem real aplica impozitul de 16% la veniturile nete totale.

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale. Va reamintim ca nomenclatorul a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 2875/2011.

Codul fiscal prevede ca norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Din 1 ianuarie, salariul minim este de 975 de lei, urmand ca de la 1 iulie acesta sa creasca la 1.050 de lei.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor, se mentioneaza in legislatia fiscala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
560

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
64

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
73

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...