VEZI ciorna Guvernului Ponta 3, înainte de discuţia finală de luni USD-UDMR

Plecarea PNL de la guvernare nu i-a lăsat descoperiţi pe cei din PSD, care dublaseră încă din timpul guvernării USL aproape toate posturile deţinute de liberali în Executiv.

Premierul Ponta a recunoscut că este posibil ca numărul ministerelor să fie mai mic în noul Guvern, acest lucru fiind o rezultantă a comasării mai multor ministere.

Astfel, conform Gandul.info, Cabinetul Ponta 3 ar urma să aibă 17 ministere, patru vicepremieri şi patru miniştri delegaţi

Dacă în Guvernul Ponta 2, exista un minister de Finanţe şi unul al Bugetului, în noua formulă cele două vor fi comasate, iar Liviu Voinea va deţine acest portofoliu.

Ministrul delegat, Dan Şova, va primi şi el mai multe responsabilităţi, pe lângă Marile Proiecte, el urmând să preia şi Transporturile.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, îşi va menţine poziţia de vicepremier şi ministru Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. De asemenea, vicepreşedintele Mircea Duşa va continua la Ministerul Apărării.

La Educaţie, Remus Pricopie a fost reconfirmat pe post, existând discuţii asupra ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. Postul acestuia a fost revendicat şi de PC, care ar dori o comasare cu ministerul pentru IMM-uri.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu are nici el emoţii în privinţa păstrării mandatului.

În cadrul negocierilor, intră însă ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb. Dacă acesta va fi cedat UDMR, Plumb ar urma să fie redirecţionată către Ministerul Muncii.

Şi ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu are aspiraţii mai mari, el dorind să devină şef peste Ministerul Sănătăţii, în cazul în care postul nu este preluat de UDMR. Cu toate acestea, pentru acest minister, pe lângă un reprezentant al UDMR, a fost vehiculat şi numele lui Vasile Cepoi.

În discuţiile din interiorul PSD s-a vorbit despre preluarea ministerului Tineretului şi Sportului deMihai Sturzu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este contestat de şefii din teritoriu, dar are sprijinul premierului Victor Ponta.

În privinţa ministerului Comunicaţiilor, în locul lui Dan Nica este vehiculat numele secretarului de stat, Bebe Ionică, un apropiat al lui Victor Ponta.

Vicepreşedintel Constantin Niţă rămâne ca o certitudine pentru ministerul Energiei. Singura discuţie în interiorul PSD este dacă Iulian Iancu, perdantul din 2012 în faţa lui Niţă să preia Ministerul Economiei sau cele două ministere să fie comasate.

Titus Corlăţean va fi reconfirmat în poziţia de ministru al Afacerilor Externe.

Ministerul Muncii este disputat în interiorul PSD, dacă Rovana Plumb rămâne la Mediu, de Liviu Pop şi Alexandru Cordoş. O altă variantă o reprezintă comasarea cu ministerul pentru Dialog Social, condus de Doina Pană.

La Interne, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea nu are contracandidat.

Şi preşedintele PC, Daniel Constantin, îşi păstrează ministerul Agriculturii, dar ar putea să primească în plus titulatura de vicepremier, plus Apele şi Pădurile – deţinute în guvernarea USL de PNL.

De asemenea, PC şi UNPR concurează pentru postul de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...