Vezi ce se va face la Casa Sofian, după reabilitare şi modernizare!

Casa Sofian, aflată în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, va găzdui, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, activităţi culturale, sociale şi educaţionale.

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent joi la Botoşani, a spus că cel mai important este să se rezolve problema cu care se confruntă acum acest monument istoric, fiind obţinute promisiuni de la vicepremierul Liviu Dragnea că în cel mai scurt timp vor fi alocate fondurile necesare de la Compania Naţională de Investiţii în vederea demarării lucrărilor.

"Este o clădire de excepţie unde trecerea timpului a lăsat destul de multe stricăciuni. Deja este în ograda Mitropoliei de o anumită perioadă de vreme, însă o ciupercă nenorocită distruge noaptea ceea ce zidim ziua de vreo şapte-opt ani. S-a refăcut documentaţia de câteva ori pentru că unde te aştepţi mai puţin ciuperca apare şi pentru a stopa avansul ei este necesară o intervenţie asupra întregii clădiri pentru că abordată parţial ciuperca apare în alte zone ale clădirii", a declarat ÎPS Teofan.

Cât priveşte destinaţia acestui imobil, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a precizat că aici se vor desfăşura multiple activităţi.

"Să ajungem într-un timp rezonabil ca această clădire să fie redată circuitului cultural, social şi educaţional pentru că acesta este triplul scop urmărit cu această clădire, sub egida misionară a bisericii, şi să corespundă atitudinea noastră aşteptărilor ctitorului acestei clădiri. Gândul prim al Mitropolitului de atunci, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost ca şi în judeţul Botoşani să existe centre socio-culturale, aşa cum Mitropolia are în mai multe judeţe. Ai nevoie de spaţii unde să adăposteşti obictele de patrimoniu. Ai nevoie de spaţii în care aceste obiecte de patrimoniu să fie expuse publicului, avem nevoie de un centru de conferinţe, să ai câteva săli unde să organizezi întâlniri pentru că în judeţul Botoşani nu avem decât sala de la protoieria oraşului. Să fie şi spaţii în care reprezentanţii Mitropoliei să vină aici pentru coordonarea lucrărilor. Dacă spaţiul permite, aş îndrăzni sus să fie o mică capeluţă pentru că nu se poate fără un loc de rugăciune şi dacă vreodată mila Domnului va fi asupra noastră şi se va organiza episcopia de Botoşani această entitate să facă parte din infrastructura misionară a centrului mitropolitan din această zonă, adică Episcopia judeţului", a mai precizat ÎPS Teofan.

Suma necesară pentru realizarea lucrărilor se ridică la 3 milioane de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

astăzi, 20:53

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

astăzi, 20:11

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

astăzi, 19:20

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...