Vezi ce au discutat sefii judetelor din Moldova la Botosani-FOTO

Vezi ce au discutat sefii judetelor din Moldova la Botosani-FOTO
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a reunit pentru ultima dată în acest an, miercuri, 12 decembrie 2012, la Botoșani. Ordinea de zi a cuprins o informare privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea Nord-Est, o informare privind stadiul activităților de planificare și programare pentru perioada 2014-2020, precum și alte hotârâri legate de buna funcționare a ADR Nord Est, obiectivele și programul de lucru al acesteia pentru anul 2013.

Din raportul asupra implementării Programului Operațional Regional a rezultat că au fost înregistrate până în prezent  la ADR Nord-Est 1196 cereri de finanțare, din care au fost contractate 438 de proiecte a căror valoare nerambursabilă solicitată însumează peste 637 milioane euro din cele 658,7 milioane euro alocate regiunii Nord-Est. Sumele rambursate solicitanților, în valoare de 248 milioane Euro, denotă un grad de absorbție de aproximativ 43 % din suma solicitată. Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est îndeplinește rolul de Organismul intermediar pentru implementarea Programul Operațional Regional 2007-2013, in conformitate cu Acordul cadru de delegare a atribuțiilor încheiat cu Autoritatea de Management pentru POR. 

Pe lângă acest rol, în conformitate cu cadrul legal de reglementare a atribuțiilor, ADR Nord-Est elaborează Strategia și Planul de Dezvoltare Regională. Până în prezent au fost elaborate propunerile de proiect pentru analiza economico-socială și analizele SWOT și totodată se lucrează la prima propunere de Strategie de Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020. Toate documentele realizate vor fi postate pentru consultare pe pagina de internet a agenției www.adrnordest.ro , sectiunea Planul de Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014–2020.

“Este un moment de reflecție pentru noi, atât din punct de vedere al evaluării activității noastre ca Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2007-2013, cât și prin prisma pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020. Am căutat întotdeauna ca relația noastră cu membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională, să fie guvernată de respect, echitate și să fie reciproc avantajoasă. Considerăm că, în procesul de implementare a Programului Operațional Regional, am fost un partener corect pentru beneficiarii nostril din rândul CDR Nord-Est și nu numai, iar noi, la rândul nostru le suntem recunoscători pentru tot sprijinul acordat și pentru deschiderea la propunerile și proiectele noastre de viitor – a declarat Dl. Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.





Rezultatele REGIO în Nord – Est

După 5 ani de la primirea primelor cereri de finanțare pe REGIO, amprenta acestui Program este din ce în ce mai evidentă în Regiunea Nord–Est. La finalul anului 2012, numărul cererilor depuse depășește 1.196, iar suma solicitată reprezintă dublul alocării financiare pentru această perioadă de programare, de 658,7 milioane Euro.

438 de contracte sunt acum în în implementare, iar cele 197 de investiții deja finalizate au valorificat peste 126 milioane Euro asistență financiară Regio pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor din cadrul spitalelor, a şcolilor sau a centrelor sociale, reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, dezvoltarea structurilor turistice (cazare și agrement) dar şi pentru dezvoltarea activității microîntreprinderilor din regiune.

Finanțarea pentru sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor potenţiali poli de creştere s-a dovedit o oportunitate reală de dezvoltare pentru: oraşe poli de creştere (Municipiul Iaşi), oraşe poli de dezvoltare urbană (Municipiile Bacău şi Suceava) şi centre urbane (Piatra Neamţ, Oneşti, Negreşti, Câmpulung Moldovenesc, Moineşti, Vaslui, Flămânzi, Botoşani, Paşcani, Roman, Huşi, Buhuşi, Dorohoi şi Gura Humorului).

Pentru reabilitarea infrastructurii de transport a fost alocată suma de 140,23 milioane Euro, pentru care au fost semnate 27 de contracte în valoare de peste 160 milioane Euro. Cele 17 investiții finalizate au utilizat peste 66 milioane Euro finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea şi modernizarea a 310 km de drumuri județene și 38,7 km de străzi urbane.

8 investiții ale autorităţilor publice locale din Regiune vizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală prin reabilitarea a 2 spitale judeţene: Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani și Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, dar şi modernizarea a 6 ambulatorii integrate din regiune.

Regio a alocat peste 15 milioane Euro pentru 31 de investiții ce vizează modernizarea de centre sociale multifuncţionale sau rezidenţiale, dintre care 16 centre sociale şi 2 unităţi de asistenta medico-sociala îşi așteaptă beneficiarii.



Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, constituită la nivelul Regiunii Nord - Est a implementat două proiecte care vizează investiţii în achiziţionarea de echipamente specifice, atât pentru dezvoltarea bazei operaţionale regionale din Iași ce va înlesni intervenţii integrate în caz de dezastre sau accidente, cât şi pentru îmbunătăţirea dotării bazelor judeţene existente.

Cel mai accesat domeniu de intervenţie din Regio la nivelul Regiunii Nord - Est a fost cel care vizează modernizarea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. 105 proiecte au solicitat finanţare, iar 16 dintre acestea transpun în rezultate practice alocarea financiară regională de 46,5 milioane Euro. Investițiile vizează reabilitarea a 10 unități școlare din învățământul obligatoriu, 4 centre şcolare pentru copii cu nevoi speciale, crearea unui campus şcolar preuniversitar dar şi modernizarea celui mai mare campus universitar din regiune - Complexul Tudor Vladimirescu din Iaşi.

9 proiecte, iniţiate în special de întreprinzători din mediul privat beneficiază de finanţare prin REGIO pentru dezvoltarea de structuri de sprijinire a afacerilor, iar două dintre investiții au fost finalizate cu succes. Astfel, Centrul Ideo si Centrul Axa, ambele din Iași, pun la dispoziţia firmelor găzduite spaţii de birouri, săli de conferinţă, săli de training, spaţii pentru desfăşurarea întâlnirilor de afaceri precum și accesul la servicii de consultanță pentru dezvoltarea afacerilor.

Microîntreprinderile din Regiunea Nord - Est beneficiază de peste 16 milioane Euro pentru derularea a 239 de proiecte ce vizează dezvoltarea si dotarea spaţiilor de producţie sau prestare servicii. 131 de microîntreprinderi din domeniile producție, înteținere auto, servicii tipografice, centre de înfrumusețare, IT și servicii medicale, au finalizat deja proiectele.

Regio a pus la dispoziţie o alocare financiară de 48,15 milioane Euro pentru investițiile care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea şi  protejarea monumentelor istorice. 12 astfel de proiecte sunt finanțate la nivelul Regiunii Nord - Est, care vizează atât obiectivele turistice cu caracter religios (Mănăstirile UNESCO Dragomirna, Moldoviţa, Suceviţa sau alte biserici valoroase), precum şi alte monumente de o reală valoare cultural istorică.

Cele 24 de proiecte contractate pentru îmbunătăţirea serviciilor de cazare şi de diversificare a posibilităţilor de agrement utilizează aproximativ 57 milioane Euro din fonduri Regio. Au fost finalizate 8 investiții care vizează modernizarea a 7 structuri de cazare și amenajarea unei structuri de agrement în cadrul Parcului Montan de Iarnă Dealu Negru din Vatra Dornei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de dotare cu laboratoare inteligente la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani

astăzi, 17:23
29

Proiectul care se va derula în perioada 25.01.2024-19.12.2024 are o valoare totală de 702.418,70 lei și va fi finanțat integral printr-un ajutor financiar nerambursabil acordat în cadru...

(P) Cum alegi tricoul perfect

astăzi, 16:15
39

Chiar dacă vremea de afară momentan nu este extrem de călduroasă, primăvara s-a instalat deja și este timpul să vorbim despre ținutele de primăvară. Fie că alegi să porți un tricou Guess,...

30 de ani de la moartea actorului din Dorohoi care a făcut istorie în teatru și film!

astăzi, 15:43
184

Ştefan Tapalagă s-a născut pe 4 aprilie 1933, la Dorohoi, oraș unde a urmat școala primară și liceul. În 1961 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică &qu...