Vești bune pentru următoarele generații de studenți. Universitatea „Al.I.Cuza” Iași va deschide o filială și la Botoșani

Vești bune pentru următoarele generații de studenți. Universitatea „Al.I.Cuza” Iași va deschide o filială și la Botoșani

Tudorel Toader, rectorul Universității „Al.I.Cuza” Iași, a fost prezent vineri la Botoșani, și a anunțat că după 1 decembrie va începe  demersurile în vederea obținerii autorizației provizorii pentru o extensie la Botoșani a Universității „Al.I.Cuza” Iași.

La conferința de presă susținută vineri cu această ocazie la sediul primăriei Botoșani, au participat  primarul municipiului, Cosmin Andrei, și deputatul botoșănean Marius Budăi.

Fostul ministru al justiției a precizat că Universitatea „Al.I.Cuza” Iași,  are aproape 28.000 de studenți. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 de studenți  au domiciliul stabil în Botoșani, ceea ce înseamnă că această regiune este o zonă de mare interes pentru învățământul universitar.

Conducerea Universității „Al.I.Cuza” Iași, urmează să întocmească dosarele necesare pentru autorizarea provizorie a următoarelor specializări: Economie și Administrarea Afacerilor, Informatică, Drept, Psihologie, Litere și Filozofie, iar  fiecare facultate va avea la rândul ei mai multe specializări.

Dosarele vor fi depuse la Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior (ARACIS), iar toate demersurile vor fi finalizate până în vara anului 2021, când va fi  organizat și primul concurs de admitere.

„În urma statisticii pe care am făcut-o a rezultat că  cei aproximativ 3000 de studenți înmatriculați la Univesitatea „Al.I.Cuza” din Iași care provin din Botoșani, se îndreaptă către Facultățile de Științe Economice,  Drept, Psihologie, Filozofie, Informatică și  Litere. Dacă aici este interesul, noi trebuie să răspundem interesului manifestat de tinerii din Botoșani, a declarat Tudorel Toader, rectorul Universității „Al.I.Cuza” Iași.

Locul desfășurării activității va fi, cel mai probabil, în incinta colegiului „A.T.Laurian”. Cât privește recunoașterea actelor de studii, acestea vor avea aceeași însemnătate ca și celelalte diplome eliberate de Universitatea „Al.I.Cuza”.

„Chiar dacă vom fi într-o etapă de autorizare provizorie, diploma va avea aceeași greutate și aceeași însemnătate cu celelalte diplome pe care le eliberează Facultățile din cadrul Universității „Al.I.Cuza” Iași. Sunt convins că vom ajunge la acel deziderat în care să avem înscrieri pentru facultățile Universității „Al.I.Cuza” în vara anului viitor pentru că avem toată deschiderea Colegiului „A.T.Laurian” și tot sprijinul Consiliului Județean, astfel încât  în  rei ani să avem și primii absolvenți ai Universității care vor desfășura cursuri la Botoșani. Pentru Colegiul „A.T. Laurian” vom avea posibilitatea organizării cursurilor în corpul nou din clădire, astfel încât să nu afectăm activitatea colegilor de acolo care pot pune la dispoziție sălile de curs și toate materialele de care vom avea nevoie”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Deputatul botoșănean, Marius Budăi, consideră că aceste demersuri care vizează deschiderea unei noi filiale a Universității „Al.I.Cuza” la Botoșani au fost purtate și în afara perioadelor de interes politic, iar realizarea lor este de o importanță majoră pentru județ.

„În județul Botoșani avem și tineri care și-ar dori să meargă la facultate dar poate că familiile lor nu-și permit să plătească. Eu cred că este un demers extrem de important pentru județul nostru din punct de vedere social, pentru acești tineri care nu pot urma, din cauza situației materiale precare a familiei, cursurile superioare. Dar este și un demers care, pe viitor, va ajuta din punct de vedere economic, județul Botoșani. Nu este un demers politic, este o simplă coincidență”, a declarat deputatul Marius Budăi.

 

Spune-ne opinia ta