Vești bune pentru iubitorii de schi. Pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorile de Crăciun

Vești bune pentru iubitorii de schi. Pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorile de Crăciun

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, joi, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi, a anunţat joi seară Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că vineri, la ora 10:00, va avea loc o şedinţă de Guvern în care se va aproba hotărârea care preia propunerile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Digi24.

„A fost prezentată analiza situaţiei realizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, bineînţeles, luând în considerare toate aspectele semnalate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi a fost evaluată situaţia epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, doar la acest moment, adăugând o singură măsură - şi anume organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”, a arătat Raed Arafat, după ședința CNSU.

„Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil că va fi stabilit că doar zece persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile, telescaunele - astea toate vor funcţiona mai departe în condiţii de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica, bineînţeles, la toate entităţile care sunt aflate inclusiv în staţiuni, respectiv restaurante şi alte zone unde pot avea loc activităţi comune ale persoanelor care sunt aflate în zonele respective”, a precizat secretarul de stat, citat de Agerpres.

Întrebat dacă pârtiile de schi sunt deschise pentru toată lumea sau doar pentru localnici, el a precizat: „Pârtiile sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor”.

„Adică, la restaurante se respectă regulile care sunt în hotărârea de Guvern şi au fost prestabilite prin hotărârile anterioare, la hoteluri la fel, distanţarea. Deci, astea toate trebuie să fie respectate. Bineînţeles, se adaugă la ele regulile care vor fi adoptate prin ordinul miniştrilor, care stabileşte regulile pentru transportul pe cablu. Este singurul loc care nu e reglementat la acest moment şi unde există posibilitatea de transmitere pe timpul folosirii lui dacă acesta este aglomerat. Dacă reuşim să scădem capacitatea la 50% şi să fie mai puţină lume, şi, bineînţeles, respectând portul măştii şi distanţarea, riscul scade”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU a menţionat că restul măsurilor luate deja rămân în vigoare.

„În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînţeles, cu excepţia închiderii pieţelor; a fost stabilită deschiderea acestora în hotărârea de Guvern anterioară celei care urmează să fie emisă mâine. Restul măsurilor rămân valabile - şi anume măsurile care sunt până la incidenţa de 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi cele peste 3. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale sau locale acolo unde se impune şi unde DSP-urile, împreună cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, vin cu propuneri, aceste propuneri vor fi implementate, inclusiv dacă este necesară carantinarea unei localităţi sau unei zone, la propunerea lor”, a mai arătat Raed Arafat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
115

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...