Veste buna pentru romanii supraindatorati: Ce proiect propune Protectia Consumatorului

Bancile nu vor mai putea urmari alte active sau veniturile viitoare ale clientilor cu credite avand garantii imobiliare, chiar daca din executarea garantiei nu a rezultat acoperirea integrala a obligatiilor de plata, potrivit unui proiect de lege publicat de ANPC care preia o directiva UE.

"In orice situatie, riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator, iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului. In cazul in care pretul obtinut pentru bun imobil afecteaza suma datorata de catre consumator, creditorii si executorii judecatoresti depun toate eforturile in vederea obtinerii celui mai bun pret pentru bunul imobil care face obiectul executarii silite", se arata in poiectul de act normativ publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Documentul mai prevede ca, in cazul imposibilitatii consumatorilor de a accepta majorarea dobanzii, creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul. Creditorul trebuie sa faca o propunere, transmisa in scris, de reesalonare sau de refinantare a creditului, in raport cu veniturile actuale ale consumatorului.

In orice situatie, legiuitorul propune ca rata dobanzii aplicabile anual sumei trase din credit sa nu poata fi mai mare de 15%.
"Dobanda penalizatoare se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la valoarea principalului. Dobanda penalizatoare nu poate depasi cu mai mult de cinci puncte procentuale rata dobanzii aplicate atunci cand creditul nu inregistreaza restanta", se arata in proiect.
Documentul mai prevede ca, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, reducere drastica a salariului, deces, dobanda penalizatoare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta.

Prin reducerea drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia. Dobanda penalizatoare limitata la doua puncte va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.

Dobanzile penalizatoare nu trebuie sa depaseasca cuantumul necesar pentru a compensa creditorul pentru costurile suportate in urma nerambursarii.
Se interzice aplicarea dobanzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totala a creditului ori la valoarea totala platibila de catre consumator.

Cuatumul dobanzilor penalizatoare nu trebuie sa depaseasca soldul creditului.

Dupa declararea scandentei anticipate, se poate percepe doar o dobanda penalizatoare, asa cum este aceasta stabilita la art. 3 alin. (2) din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, cu completarile si modificarile ulterioare.

VEZI ce se intampla pe parcursul procedurii de executare silita

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii din Botoșani mai bogați cu patru tineri colegi!

astăzi, 12:50

Patru absolvenți ai Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești au ales să își continue cariera în județul Botoșani. Trei d...

Un nou proiect finalizat. Drum județean, întregit de către Guvern! (Foto)

astăzi, 12:35

Guvernul României a aprobat trecerea celor 3,3 kilometri ai drumului forestier care unește localitățile Baranca (comuna Hudești) și Oroftiana (comuna Suharău), din patrimoniul Regiei Nați...

În Botoșani: Un șofer a ajuns la spital în urma unui accident produs între două autoturisme! (Foto)

astăzi, 12:03

Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs pe strada Tudor Vladimirescu, în municipiul Botoșani. S-a întâmplat &ic...