Vasile Astărăstoae spune că CMR ia în calcul posibile acţiuni de protest

Vasile Astărăstoae spune că CMR ia în calcul posibile acţiuni de protest
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Vasile Astărăstoae, a anunţat sâmbătă, reunirea Consiliului Naţional, pe data de 20 iunie, eveniment la care vor participa toţi profesioniştii din Sănătate, pentru a discuta cu privire la acţiunile care se impun în continuare, dacă nu se iau măsurile pe care le-a propus, pentru ca sistemul românesc de sănătate să nu intre în colaps.

"Deocamdată vom crea o asociaţie a profesioniştilor din sănătate şi vom discuta să declanşăm o serie de acţiuni, plecând de la marşuri, demonstraţii şi până la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru că situaţia actuală nu mai poate continua", a precizat sâmbătă Astărăstoae, la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea, în România, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

El a spus că această discuţie o va avea la Consiliul Naţional, pe data de 20 iunie, la Bucureşti.

"Dacă nu se iau măsurile pe care noi le-am propus şi pe care încercăm să le şi impunem, dacă forţa argumentelor nu este acceptată, s-ar putea ca în câţiva ani de zile, sistemul de sănătate românesc să fie depopulat, în condiţiile în care există unităţi medicale în care nu mai pot să funcţioneze sau funcţionează la cota de avarie, mai ales în zone care sunt deja defavorizate, migraţia externă este însoţită şi de migraţia internă. Dacă pleacă cineva din Iaşi, imediat cineva din Vaslui, Botoşani sau Suceava poate să vină la Iaşi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie să fie luate măsurile pe care noi le-am propus, care să redea, pe de o parte, independenţa profesională, iar pe de altă parte, demnitatea, inclusiv creşterea veniturilor medicilor", a precizat Astărăstoae.

În ceea ce priveşte acţiunile revendicative, el a spus că CMR nu este adeptul ultimatumului, nu a ameninţat, ci a previzionat că este posibilă şi o asemenea măsură.

"Nu am pus-o în practică, pentru că tot timpul am sperat la un dialog şi am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, înainte de data de 9 decembrie, dată după care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem această reţinere pentru că pacienţii nu au nicio vină că aceşti guvernanţi nu se apleacă asupra sistemului de sănătate", a arătat preşedintele CMR.

Potrivit oficialului CMR, numărul medicilor care au plecat din ţară, după anul 2007, a ajuns la 14.000 şi acesta creşte, "din cauza acestei campanii de denigrare a medicilor, care îi determină să meargă să lucreze într-un sistem unde sunt bine plătiţi, dar au siguranţa că nu o să descindă mascaţii, procurorii". 

Sursa: Agerpres

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
180

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
182

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
264

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...