VANIA ATUDOREI: Zeci de nou-nascuti din Romania imbolnaviti de un vaccin

VANIA ATUDOREI: Zeci de nou-nascuti din Romania imbolnaviti de un vaccin
Unii specialisti dintre cei care s-au opus si-au pierdut intre timp posturile, deoarece din nefericire in Romania numirile pe posturi in Ministere la Guvern sunt facute pe criterii politice.

Ministerul Sănătăţii din Romania a oprit joi 22 noiembrie 2012, vaccinarea  nou-născuţilor împotriva tuberculozei, după ce zeci de copii intre doua si patru luni au fost internaţi în spitale cu reacţii adverse grave inclusiv imbolnaviri de tuberculoza ganglionara ce necesita tratamente cu antibiotice impotriva tubeculozei si chiar chirurgii, ceea ce demonstreaza ca bacilul utilizat la fabricarea vaccinului in Danemarca la Statens Serums Institute din Copenhaga fondat in 1902, nu a fost suficient neutralizat si ca este activ si patogen. Medicii romani recunosc ca  ca acest vaccin de import provoaca  reactii mult mai severe fata de cel care se producea in trecut la "Institutul Cantacuzino" din Bucuresti.

O simpla cercetare competenta ar fi permis autoritatilor din Romania sa vada ca astfel de situatii au existat inca din 2005 - 2006 in Franta unde au fost semnalate numai intr-un an si jumatate 500 de reactii adverse, si unde comitetul national de Farmacovigilenta a facut o ancheta si a decis ca din anul 2007 aceasta vaccinare sa nu mai fie obligatorie ca de altfel in marea majoritate a tarilor civilizate .

In primavara acestui an, Institutul Cantacuzino din Bucuresti, care a implinit 90 de ani de existenta in 2011, avea in depozitele sale 400.000 de doze de vaccin contra tuberculozei care insa avea  rezultate de analize de control de calitate neconforme si asta pentru ca Guvernul Romaniei desi avea posibilitate sa investeasca in acest Institut mai demult nu a facut-o pina acum, desi Romania era o tara producatoare si exportatoare de vaccinuri, iar in prezent Institutul aproape centenar, o glorie stiintifica a Romaniei de alta data, filiala a celebrului Institut Pasteur din Paris, nu mai are dreptul sa le fabrice licenta fiind suspendata.

In prezent nu se mai fabrica nici un vaccin, iar pentru gripa de exemplu, 1 000 000 de doze de  vaccin vor fi cumparate din afara desi o doza va costa de 3 ori mai mult decit vaccinul romanesc care costa 11 lei.

Romania este pe primul loc in UE ca numar de cazuri de imbolnaviri si decese din cauza tuberculozei pe an.

Cu toate acestea, unele persoane de decizie insistau ca aceste doze sa fie vindute si utilizate mai ales ca situatia lor financiara a Institutului este dezastruoasa, iar banii incasati pt aceste doze ar fi fost "o gura de oxigen" pentru Institut, chiar dacă puneau in pericol viața sau sănătatea a 400.000 de copii nou-nascuti.

Unii specialisti dintre cei care s-au opus si-au pierdut intre timp posturile, deoarece din nefericire in Romania numirile pe posturi in Ministere la Guvern sunt facute pe criterii politice. 

Convorbirile telefonice dintre inaltii functionari sunt interceptate si supravegheate deoarece ei primesc si utilizeaza telefoane de serviciu.

Un inalt functionar din Minister a fost chiar contactat  de fostul Ministru al Sanatatii Vasile Cepoi care i-a spus: "Am presiuni politice foarte mari ca sa te dau afara din functia pe care o ai si sa te inlocuiesc cu un om al Partidului de la putere".

Situația creata de noul  vaccin din import se încadrează in același tablou, trist si penibil, dintr-o tara in care unele decizii importante privind sanatatea publica se iau pe baza de sfori politice si interese personale profitabile pentru unii indivizi de tip mafiot si nu pe considerente stiintifice si de reala competenta iar schimbarea directorilor la fiecare citeva luni in functie de cum bate vintul in Parlament si in Senatul Romaniei si in functie partidele politice de la putere creeaza haos si instabilitate, situatie inaceptabila pentru o tara a Uniunii Europene in secolul XXI.
 

Prof. Vania Atudorei, Montréal,Canada
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
157

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
168

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
248

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...