Val de nemulțumiri după ce mai mulți câini dintr-un oraș botoșănean ar fi fost eutanasiați. Ce zice primarul! (foto)

Mai multe aspecte despre condițiile în care ar trăi aceste animăluțe au fost, de asemenea, reclamate de mai multe persoane, dar a fost tras și un semnal de alarmă în ceea ce privește educarea populației.

O informație conform căreia mai mulți câini de la padocul din Flămânzi ar fi fost eutanasiați a stârnit indignarea mai multor iubitori de animale.

Totul a pornit de la o postare pe Facebook făcută de pagina „Dogs from Flamanzi”.

Îmi pare foarte rău, dar din păcate la adăpostul din Flămânzi inevitabilul s-a întâmplat. Acești câini au fost eutanasiați... pentru a face spațiu pentru câinii noi...”, a scris pe site-urile de socializare un reprezentant al paginii „Dogs form Flamanzi”.

Cea care a luat atitudine față de această situație este Elena Cardaș, cunoscută în comunitatea botoșăneană pentru implicarea sa în astfel de cazuri și o persoană care iubește și prețuiește animalele.  

Elena Cardaș a semnalat, în urma postării făcute de „Dogs from Flamanzi” în care se menționează că mai multe patrupede ar fi fost eutanasiate pentru a putea fi primiți alți căței, că adăpostul de câini din Flămânzi nici măcar nu ar avea autorizație de funcționare, iar câinii trăiesc acolo în condiții grele.

Adăpostul de câini din Flămânzi funcționează fără autorizație, iar câinii stau acolo în condiții subumane. Au făcut mai multe persoane reclamații, sesizări, sperând să se îndrepte lucrurile. În final ne-au amenințat că dacă continuăm să tulburăm apele și liniștea funcționarilor de la primărie și, mai ales a medicului veterinar, cerând respectarea legii și ei vor aplica legea și... au eutanasiat căței doar ca să ne arate că pot și să ne pună pumnul în gură”, a transmis Elena Cardaș.

Semnalul de alarmă tras de Elena Cardaș nu este dedicat doar administrației publice locale, ci și întregii comunități care nu se implică și nu este educată în acest sens. 

Rușine Flămânzi. Rușine vouă, tuturor, pentru că nu vă implicați, nu vă pasă, nu vă sterilizați cățelele, pentru că vă abandonați cățeii pe străzi. Rușine celor de la Primărie care nu se implică, nu ajută și care cheltuiesc banii pe cel mai ineficient sistem și anume prindere – ucidere”, este mesajul transmis de Elena Cardaș.

Cu privire la educarea populației privind sterilizarea animalelor trebuie să menționăm campaniile pe care reprezentanții unui cabinet veterinar din municipiul Botoșani le-au desfășurat de-a lungul timpului. În cadrul acestor campanii au fost sterilizate sute de animale (câini și pisici), dar și salvate foarte multe suflete aflate în condiții grele. Aceste acțiuni au fost desfășurate la nivelul întregului județ. 

Ce spune primarul din Flămânzi despre eutanasierea câinilor

Contactat telefonic de reporterul Știri.Botoșani.Ro, Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, a negat afirmațiile conform cărora padocul din oraș ar funcționa fără autorizație, iar despre eutanasierea câinilor primarul spune că nu este o procedură pe care să o ia în calcul.

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, susține că padocul, aflat în gestiunea unui societăți din subordinea Consiliului Local, are toate documentele puse la punct, iar condițiile sunt bune.

Adăpostul respectiv este în gestiunea societății din subordinea Consiliului Local, care are toate documentele puse la punct privind autorizarea și astea sunt condițiile. Eu cred că sunt condiții destul de bune, din punctul meu de vedere. Oamenii poate au alte așteptări, dar dacă au alte așteptări îi invit și le transmit că au posibilitatea să vină să adopte toți câinii de acolo și cu cea mai mare plăcere îi dăm să îi îngrijească și să îi facă cum vor ei”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi.

Mai mult decât atât, primarul din Flămânzi mai spune că ”nu se joacă” cu astfel de situații sensibile, punând accent pe faptul că ”și animalele au suflet și nu merită o soartă cruntă”.

„Avem contract cu un medic veterinar care are toate targetele de vaccinare îndeplinite, nu ne jucăm cu această chestie sensibilă și ne-am luat toate măsurile de siguranță. Dacă vor veni 10 persoane toți vor avea o părere diferită și nu vom mai ajunge la un consens legat de condițiile animalelor. Noi considerăm că respectăm legislația și nu vrem să ne batem joc de ele, de niște animale nevinovate”, a adăugat Dan Oloeriu.

Pe de altă parte, primarul aduce în discuție și controalele pe care cei de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și de la Poliția Animalelor le efectuează constant.

„Au venit în urma unor reclamații. Noi suntem verificați de DSV, de Poliția Animalelor constant”, a adăugat primarul din Flămânzi.

Dan Oloeriu spune că în momentul de față vor să construiască un alt padoc. Unul care să aibă o capacitate mult mai mare față de cel actual.

Padocul existent în momentul de față în Flămânzi poate adăposti un număr de 40 – 50 de capete, iar pentru cel nou se dorește o capacitate de aproximativ 200 de capete.

În momentul de față vrem să construim un alt padoc, unul mai mare, doar că suntem în faza de proiectare. Padocul actual are o capacitate de 40 – 50 de capete și avem nevoie de unul mai mare. Cel nou va avea în jur de 200 de capete, o capacitate mult mai mare”, a adăugat primarul.

Dan Oloeriu mai spune că, din informațiile pe care le deține, doar padocul din municipiul Botoșani și cel din Flămânzi ar funcționa cu autorizație. Dacă ar fi mai multe autorizate atunci nici migrația animalelor nu ar fi atât de mare.

Deși spațiul este insuficient și animalele fără stăpân se găsesc la orice colț, varianta eutanasierii cățeilor nu este luată în calcul.

„Din informațiile pe care le avem noi la nivelul județului Botoșani avem doar două padocuri autorizate: la Botoșani și la Flămânzi. Dacă ar fi mai multe padocuri autorizate atunci această migrație a animalelor nu ar mai avea sens. Practic noi ne-am gestiona problema câinilor vagabonzi, dar în fiecare săptămână tot vin alții și alții. Trebuie să găsim soluții să eliberăm, dar nu am trecut la procedura finală de eutanasiere pentru că ne gândim la aceste patrupede”, a completat primarul.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Lucian Trufin părăsește echipa Consiliului Județean Botoșani!

Tuesday, 12 November 2024

Lucian Trufin și-a dat demisia din funcția de consilier județean al Consiliului Județean Botoșani. Social democratul botoșănean nici măcar nu a participat la ceremonia de învestire a ale...

Ce spune un șef de secție din Botoșani despre aparatura de milioane de euro: „Nici măcar în Japonia nu stă ăla și lucrează singur” (Video)

Tuesday, 12 November 2024

Medicul Bogdan Alexandroaie a declarat, într-o conferință de presă, faptul că personalul din spital nu poate fi înlocuit cu aparatură de milioane de euro. Asta pentru că aparatura re...

Afecțiunea care a apărut după Pandemia de Covid-19. Medic din Botoșani: „Vor rămâne cu necesar de oxigen tot restul vieții” (Video)

Tuesday, 12 November 2024

Dr. Bogdan Alexandroaie este medicul șef al Secției de Medicină Internă II din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, dar și unul dintre cei mai vechi specialiști de ...