Vaclav Havel a murit

Fostul presedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, a murit duminica dimineata, la varsta de 75 de ani, din cauza unei probleme pulmonare.

Havel, de profesie scriitor si dramaturg, e considerat atat unul din cei mai importanti disidenti anticomunisti, un intelectual de mare calibru, dar si unul din cei mai buni lideri de dupa caderea comunismului.

Boala de plamani care l-a ucis, cel mai probabil cancer pulmonar, a fost contractata, dupa unele surse, chiar pe vremea cand era in inchisoare, pe vremea comunismului, pentru actiunile sale contrare regimului, scrie ziare.com.

El s-a remarcat prin faptul ca a luptat pentru rasturnarea comunismului doar prin mijloace pasnice. El a devenit celebru pentru lansarea Chartei 77, un document, apoi o miscare civica neoficiala care a durat din 1976 pana in 1992, ce critica autoritatilor comuniste pentru incalcarea drepturilor omului.

Havel a devenit celebru in propria tara, dar si in intreaga lume, pentru lucrarile sale politice anticomuniste, care sunt considerate inca unele dintre cele mai bune teoretizari ale totalitarismului.

El a fost inchis pentru mai multe perioade in timpul comunismului si persecutat. Obligat sa renunte la teatru, Havel a avut mai multe slujbe marunte, lucrand la un moment dat intr-o berarie, insa nu a renuntat la convingerile sale.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...