Vaccinul Cantgrip ajunge greu la persoanele sanatoase, care nu fac parte din categoriile prioritare!

Vaccinul Cantgrip ajunge greu la persoanele sanatoase, care nu fac parte din categoriile prioritare!

 Ecaterina Chihaia  

In ciuda unei campanii sustinute la nivel national si local in legatura cu necesitatea vaccinului impotriva virusului gripei porcine, botosanenii care vor sa se vaccineze, dar nu fac parte din categoriile considerate prioritare, au acces la Cantgrip doar cu acordul medicului de familie.

Indemnul autoritatilor judetene a fost constant, de cand au aparut primele cazuri de gripa noua in judetul Botosani, si anume de administrare a vaccinului Cantgrip, mai ales ca el se distribuie gratuit.

Totusi, de acest vaccin nu poate beneficia orice botosanean, intrucat sunt anumite categorii de populatie care au dreptul la acest vaccin, si anume angajatii institutiilor esentiale din judet, insemnand unitatile sanitare, politia, administratia etc., persoanele care au o afectiune cronica si gravidele in trimestrul II si III de sarcina.

Daca o persoana care nu se incadreaza in aceste criterii solicita administrarea vaccinului Cantgrip, ea nu poate si vaccinata. Daca insista, medicul de familie este cel care hotaraste daca i se face vaccinul sau nu acelei persoane. Ceea e inseamna ca o persoana aparent sanatoasa are sanse foarte mici sa beneficieze de vaccinul Cantgrip!

"De vaccinare beneficiaza personalul incadrat in institutii esentiale, institutii la care activitatea, daca s-ar intrerupe, ar perturba viata sociala si economica, insemnand unitatile sanitare, politia, administratia, apoi persoanele care au o afectiune la care evolutia gripei ar fi nefavorabile, si au drept sa se vaccineze gravidele in trimestrul II si III de sarcina, la care o gripa ar putea sa determine o forma severa si cu amenintarea vietii copilului si a gravidei. Daca o persoana totusi doreste sa-si faca acest vaccin, chiar daca nu se incadreaza in criteriile prioriare, se poate adresa medicului de familie, care decide daca sa-i administreze vaccinul sau nu, oricum, astea sunt cazuri particulare", a declarat medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul sef al Directiei de Sanatate Publica Botosani.

Intrucat Botosaniul este judetul care a terminat administrarea dozelor de vaccin din prima transa, conform reprezentantilor DSP, s-a luat decizia deschiderii centrelor de vaccinare in oraselor din judet, incepand de saptamana viitoare.

"Acest vacin nu se comercializeaza, este gratuit, dar se face prin medicii de familie care prioritizeaza, deci stiu cui sa-i faca vaccinul, si prin aceste centre de vaccinare pe care le vom deschide de luni in orase, la Spitalul Judetean, Spitalul Dorohoi, unde se vor adresa bolnavii cronici sau gravidele care nu au medic de familie", a adaugat Ecaterina Chihaia.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
660

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
91

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
87

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...