Vacanta pe tichet: Turistii ar putea plati 20 la suta din valoarea tichetelor!

Vacanta pe tichet: Turistii ar putea plati 20 la suta din valoarea tichetelor!
Patronii solicita modificarea legii privind acordarea tichetelor de vacanta, astfel incat, angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a tichetelor.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) Ovidiu Nicolescu a declarat ca acordarea tichetelor de vacanta la nivelul maxim, contravaloarea a sase salarii de baza minime brute, ar duce la dublarea cheltuielilor angajatorului cu salariatul, iar in aceste conditii este absolut necesara o contributie a salariatului de 20% la valoarea efectiva a tichetului de vacanta, relateaza Newsin.

Ovidiu Nicolescu estimeaza ca masura acordarii tichetelor de vacanta va genera un efort bugetar de 0,35% din PIB, asta in conditiile care nici macar nu se mentioneaza sursele pentru asigurarea acestor cheltuieli.

Efectul birocratic, in conditiile in care, prin noua masura, se cere reautorizarea operatorilor din turism care vor sa adere la acest program, cresterea presiunii salariatilor asupra angajatorilor pentru obtinerea tichetelor de vacanta, in imprejurarile in care majoritatea intreprinderilor au dificultati generate de criza economica si accentuarea discrepantele de salarizare intre domeniul bugetar si cel privat sunt alte probleme semnalate de Nicolescu, cu privire la o OUG adoptata de Guvern in urma cu o saptamana.

Ovidiu Nicolescu a adaugat ca stabilirea unui continut minim al pachetului de servicii, care se poate achizitiona prin intermedeiul tichetelor de vacata, poate genera restrictii pentru accesul IMM-urilor din turism la primirea tichetului de vacanta.

Presedintele CNIPMMR a incheiat spunand ca ramura turismului ar fi trebuit sa aiba alte prioritati, precum investitiile din domeniul infrastructurii si cele care sa asigure competitivitatea pe piata interna si interantionala a IMM-urilor din aceasta ramura.

Guvernul a adoptat, in urma cu o saptamana, o OUG privind acordarea tichetelor de vacanta in limita a sase salarii minime brute pe economie, acestea urmand sa fie utilizate doar pe teritoriul Romaniei si numai de persoanele pe numele carora au fost emise.

Angajatorii acorda tichete de vacanta numai daca in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern, care mai prevede ca tichetele sunt valabile un an de la data emiterii. Comisionul maxim perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit utilizatorilor tichetelor de vacanta.

Contravaloarea serviciilor turistice prestate peste valoarea tichetelor de vacanta se suporta de catre salariat.

Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul tichetelor de vacanta va fi stabilit prin normele de aplicare ale OUG, care vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG.

Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai primeste prima de vacanta in cursul anului fiscal respectiv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
9

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
259

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
97

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...