Vacanta pe tichet: Turistii ar putea plati 20 la suta din valoarea tichetelor!

Vacanta pe tichet: Turistii ar putea plati 20 la suta din valoarea tichetelor!
Patronii solicita modificarea legii privind acordarea tichetelor de vacanta, astfel incat, angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a tichetelor.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) Ovidiu Nicolescu a declarat ca acordarea tichetelor de vacanta la nivelul maxim, contravaloarea a sase salarii de baza minime brute, ar duce la dublarea cheltuielilor angajatorului cu salariatul, iar in aceste conditii este absolut necesara o contributie a salariatului de 20% la valoarea efectiva a tichetului de vacanta, relateaza Newsin.

Ovidiu Nicolescu estimeaza ca masura acordarii tichetelor de vacanta va genera un efort bugetar de 0,35% din PIB, asta in conditiile care nici macar nu se mentioneaza sursele pentru asigurarea acestor cheltuieli.

Efectul birocratic, in conditiile in care, prin noua masura, se cere reautorizarea operatorilor din turism care vor sa adere la acest program, cresterea presiunii salariatilor asupra angajatorilor pentru obtinerea tichetelor de vacanta, in imprejurarile in care majoritatea intreprinderilor au dificultati generate de criza economica si accentuarea discrepantele de salarizare intre domeniul bugetar si cel privat sunt alte probleme semnalate de Nicolescu, cu privire la o OUG adoptata de Guvern in urma cu o saptamana.

Ovidiu Nicolescu a adaugat ca stabilirea unui continut minim al pachetului de servicii, care se poate achizitiona prin intermedeiul tichetelor de vacata, poate genera restrictii pentru accesul IMM-urilor din turism la primirea tichetului de vacanta.

Presedintele CNIPMMR a incheiat spunand ca ramura turismului ar fi trebuit sa aiba alte prioritati, precum investitiile din domeniul infrastructurii si cele care sa asigure competitivitatea pe piata interna si interantionala a IMM-urilor din aceasta ramura.

Guvernul a adoptat, in urma cu o saptamana, o OUG privind acordarea tichetelor de vacanta in limita a sase salarii minime brute pe economie, acestea urmand sa fie utilizate doar pe teritoriul Romaniei si numai de persoanele pe numele carora au fost emise.

Angajatorii acorda tichete de vacanta numai daca in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern, care mai prevede ca tichetele sunt valabile un an de la data emiterii. Comisionul maxim perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit utilizatorilor tichetelor de vacanta.

Contravaloarea serviciilor turistice prestate peste valoarea tichetelor de vacanta se suporta de catre salariat.

Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul tichetelor de vacanta va fi stabilit prin normele de aplicare ale OUG, care vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG.

Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai primeste prima de vacanta in cursul anului fiscal respectiv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

INSP: Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână

Vineri, 30 Septembrie 2022
57

Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână în România, numărul total ajungând la 44, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Pu...

Autoritățile locale vor fi obligate să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile și periculoase. Noi reguli privind gestionarea deșeurilor, adoptate la Guvern

Vineri, 30 Septembrie 2022
41

Din cauza nivelului redus al îndeplinirii de către autoritățile administrației publice locale a obligațiilor ce le revin în materia gestionării deșeurilor, România se află sp...

Cei ce vor să-și înlocuiască becurile convenționale cu becuri LED vor putea primi de la stat vouchere de 200 de lei

Vineri, 30 Septembrie 2022
120

Persoanele fizice interesate de schimbarea becurilor convenționale pe care le folosesc acum în locuințe, ce au un consum mare de energie electrică, cu unele LED, ce consumă mai puțin, vor p...