Cardul de sănătate a fost introdus în 2013 și inițial avea o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, însă ulterior au fost făcute modificări în ceea ce privește termenul de valabilitate.În prezent, toate persoanele asigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc un card de sănătate, însă nu toți posesorii sunt conștienți de data expirării acestuia și de ce trebuie să facă în acest caz.
Odată cu pandemia de Covid-19, Guvernul a decis să prelungească valabilitatea cardurilor de sănătate cu 7 ani. pentru că multe dintre ele expirau în 2021.
De asemenea, pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 iulie 2018 a fost prelungită de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.
Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscriptionată pe document a expirat, deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.
Dacă trebuie să vă schimbați cardul de sănătate în 2024, fie că l-ați pierdut, v-a fost furat sau v-ați schimbat numele, atunci trebuie să știți că un nou card se eliberează în baza următoarelor documente:
- Cerere tip;
- Copie a actului de identitate;
- Dovada plății contravalorii cardului duplicat (15,26 lei), poată fi achitată la casieria CASM;
- Declarație împuternicire în cazul în care posesorul este în imposibilitate de a se deplasa.
Documentele necesare pentru un nou card pot fi transmise și prin poștă electronică către casa de asigurări de sănătate.
În cazul expirării cardului, posesorul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a îi prelungi perioada de valabilitate.
Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului.
Sursa: stirileprotv.ro