Circumstanţele în care a fost convocată această adunare de creditori au fost următoarele: 1) Conducerea executivă a societăţii a identificat şi a negociat cu un important retailer închirierea unei suprafeţe comerciale de 1.500 mp, plus depozite aferente. 2) Ulterior s-a adresat administratorului judiciar pentru a convoca adunarea creditorilor în vedere aprobării încheierii contractului de închiriere în condiţiile negociate. 3) Administratorul judiciar a convocat adunarea creditorilor în acest scop, dar, în acelaşi timp, a completat ordinea de zi cu două noi puncte prin care se solicită aprobare pentru (a) cheltuirea sumei de 20.000 euro + TVA pentru promovarea intenţiei de valorificare a centrului comercial şi, totodată, pentru (b) acordarea unui onorariu de 2 % + T.V.A. către un terţ/intermediar care va identifica cumpărătorul.
Apreciem că cele două tipuri de cheltuieli sunt evident prejudiciabile şi intră în contradicție logică, deoarece se exclud reciproc. Astfel, pe de o parte, se solicită alocarea unei sume în vederea promovării vânzării, adică pentru atragerea de cumpărători, iar, pe de altă parte, se solicită acordarea unui comision către un terţ intermediar, deşi operaţiunea de valorificare este în sarcina practicianului în insolvenţă.
Completarea ordinii de zi cu astfel de solicitări reprezintă a sfidare a intereselor concursuale ale creditorilor prin prisma principiului maximizării averii debitorului, principiu care guvernează întreaga procedură a insolvenţei. Societatea Uvertura City Mall, cât şi alţi creditori au contestat pentru nelegalitate hotărârea adunării creditorilor din 30 iunie 2017, prin care Banca Transilvania a decis valorificarea imediată a centrului comercial. Totodată a fost contestată pentru nelegalitate şi măsura de promovare a vânzării.
Având în vedere Planul de Reorganizare acceptat de creditori și aprobat de judecătorul sindic și ținând cont de angajamentele de plată asumate și îndeplinite în totalitate de S.C. Uvertura City Mall S.R.L. până în acest moment, nu ezităm să afirmăm că aceste puncte introduse pe ordinea de zi paralizează şansele de redresare a societăţii şi de plată a masei credale şi, totodată, urmăresc un interes personal al practicianului.
Uvertura City Mall S.R.L. a dat dovadă de profesionalism în toate acțiunile desfășurate pentru redresarea societății urmărind, în permanență, respectarea programului de plăți, dezvoltarea mixului de activităţi/chiriaşi și atragerea clienților în magazinele complexului comercial. Măsurile luate de administratorul judiciar aduc atingeri de imagine societății Uvertura City Mall, descurajează retailerii şi totodată determină scăderea valorii de piață a complexului comercial.
Aceste măsuri nu fac altceva decât să susțină, încă o dată, scopul ascuns al administratorului judiciar. Creditorii sunt puși în situația să aprobe o cheltuială semnificativă din bugetul Uvertura City Mall S.R.L. pentru a se realiza o vânzare de care va profita exclusiv Banca Transilvania, urmând ca ceilalţi creditori să se afle în imposibilitatea de a-şi recupera crențele.
S.C. Uvertura City Mall S.R.L. va întreprinde toate demersurile necesare și legale pentru respectarea planului de reorganizare așa cum el a fost aprobat de creditori și confirmat de judecătorul-sindic şi va continua să-și respecte angajamentele față de toți partenerii comerciali în măsură egală.
Comunicat de presă Uvertura Mall