UTIL - Stii ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie?

Majoritatea firmelor care au joburi scoase la concurs îţi solicită, pe lângă CV, şi o scrisoare de intenţie. Important este ca această scrisoare să nu repete informaţiile din CV, dar să scoată în evidenţă calităţile pe care le pui la dispoziţia firmei.

În primul rând, scrisoarea de intenţie nu trebuie să repete aspecte detaliate deja în CV, ci trebuie să vină în completarea acestuia cu exemple cât mai concrete despre calităţile personale care vrem să fie evidenţiate. Desigur poţi folosi CV-ul ca sursă de inspiraţie, dar trebuie să scoţi în evidenţă în scrisoarea de intenţie punctele forte care te fac potrivit pentru acel job.

"Întotdeauna trebuie să ne gândim ce are de câştigat interlocutorul nostru din dialogul cu noi. Dacă, potrivit anunţului, se caută un candidat care să întrunească anumite calităţi, e bine  să prezentăm acele calităţi prin exemple concrete. Am crescut vânzările firmei cu x% în perioada y, faţă de perioada z", spune pentru RTV Mihaela Costea, director de resurse umane al Gemisa Business Services şi membru HR Club. Potrivit acesteia, exemplele concrete, reale şi verificabile sunt foarte importante în câştigarea unei poziţii într-o organizaţie din care ne dorim să facem parte.

Un alt lucru important în scrisoarea de intenţie este să conţină de la bun început pozitia pentru care aplicăm. Dacă nu menţionezi excplicit poziţia pentru care aplici, firma s-ar putea să nu-ţi ia în considerare aplicaţia deoarece ar putea avea mai multe joburi scoase la concurs.

Mai trebuie să ştii că scrisoarea de intenţie nu trebuie să rateze motivaţia ta de a aplica pentru postul respectiv – de ce vrei să lucrezi acolo. Trebuie, deci, să motivezi alegerea acelei poziţii, a domeniului sau a companiei respective.


7  tips-uri pentru scrisoarea de intenţie


1. Nu trebuie să fie lungă, sunt suficiente 3-4 paragrafe

2. În primul paragraf, trebuie să precizezi care este poziţia pentru care aplici (firma s-ar putea să aibă mai multe joburi disponibile) şi de unde ai aflat de jobul respectiv

3. Poţi să-ţi foloseşti CV-ul ca sursă de inspiraţie pentru redactarea paragrafelor 2 şi 3, dar nu repeta ceea ce ai scris deja acolo

4. Explică pe  scurt de ce eşti interesat de acel post, de domeniul respectiv sau de firma în cauză

5. Scoate în evidenţă punctele forte, care te fac potrivit pentru jobul respectiv (din studii, experienţă sau abilităţi)

6. Model de început: "Stimate domn/doamnă, Vă adresez această scrisoare de intenţie ca răspuns la anunţul dv. de angajare pentru o poziţia x, postat pe site-ul y  etc"

7. Model de încheiere: "Vă transmit, ataşat acestei scrisori de intenţie, CV-ul meu şi, în speranţa că v-am convins în privinţa pregătirii mele pentru acest post, aştept cu interes o întâlnire în care să pot detalia şi alte aspecte ale abilităţilor mele. Mă puteţi contacta la tel. x sau pe adresa de e-mail y. Vă mulţumesc pentru timpul acordat".
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean transportat la spital cu arsuri pe corp, a aprins un foc pe câmp și a căzut lângă flăcări! (Foto)

astăzi, 13:40

Un bărbat, în vârstă de 62 de ani, din localitatea Hulub, are nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit arsuri pe corp. S-a întâmplat vineri după-amiază, pe un ...

”Nică” împlinește astăzi 74 de ani! ”Au fost 12.000 de copii la preselecţie, în finală am rămas 10!” (Foto, Video)

astăzi, 12:59

Nu a devenit actor, dar a rămas în galeria de aur a personajelor de film. Selectat dintre alți 12.000 de copii, a fost o alegere fericită, dând viață personajului cu atata naturalețe...

Vortex polar în România, meteorologii anunță ninsori abundente în nordul țării!

astăzi, 12:41

Vortexul va aduce o vreme rece, dar în același timp va fi stabilă și cu puține precipitații. Valorile termice vor fi normale pentru această perioadă din an. Nopțile și diminețile vo...