UTIL - Plati anticipate ale impozitului pe venit, pana la 15 iunie - trim. II

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care obtin venituri din arendare si din activitati agricole, pot efectua in termenul legal plata anticipata a impozitului pe venit, aferenta trimestrului II din 2009, pana la 15 iunie.

Conform articolului 82 din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, precum si venituri din activitati agricole sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.

In cazul veniturilor din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, Codul fiscal stabileste un regim trimestrial de plata anticipata a impozitului. Astfel, platile trebuie efectuate in 4 rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Pentru trimestrul II al acestui an, termenul de plata este 15 iunie.

Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent. Cota de impozit este de 16%.

In cazul impunerilor efectuate dupa expirarea termenelor de plata, contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent. Diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizeaza pe termenele de plata urmatoare din cadrul anului fiscal.

Pentru declaratiile de venit estimativ depuse in luna decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii, pe baza deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat.

In situatia veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal:
a) pe baza contractului incheiat intre parti; sau
b) pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit optiunii. In cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea.


Impozitul retinut la sursa pentru unele venituri din activitati independente


In conformitate cu art. 46 din Codul Fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Veniturile din profesii libere reprezinta venituri obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

In schimb, veniturile comerciale sunt definite in Codul fiscal ca fiind venituri din fapte de comert, din prestari servicii, altele decat cele mentionate in cazul profesiilor libere, precum si veniturile din practicarea unor meserii.

De asemenea, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Codul fiscal prevede ca persoanele care desfasoara o activitate independenta trebuie sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa.

Veniturile cuprinse in art. 52 din Codul fiscal sunt:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza o persoana juridica.

In cazul veniturilor mentionate la literele a-e se aplica o cota de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

In cazul venitului obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza o persoana juridica, se aplica cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Filmul câştigător al Ursului de Aur 2024, de astăzi la Cinema Unirea Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 11:15

”Dahomey” este documentarul care a cucerit scena internaţională cu o poveste captivantă despre istorie, cultură şi identitate. Semnat de regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, &q...

Scandalagiu reținut, după ce un vecin deranjat de muzică a sesizat poliția!

astăzi, 11:00

Polițiștii din cadrul Poliției  Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, localnic , cercetat sub aspectul comiterii infracți...

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensionarilor cu handicap! (Video)

astăzi, 10:35

Deputatul Marius Budăi a explicat în intervențiile de la posturile naționale de televiziune cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condi...