UTIL - Cum stii daca esti concediat legal

Concedierea, ca incetare a contractului individual de munca la initiativa angajatorului, este un moment extrem de delicat in viata fiecaruia. In perioada de criza, tot mai multi oameni si-au pierdut locurile de munca, fie prin concedieri colective, fie prin reduceri de posturi. Totusi, exista companii care au facut abuz. Daca ai trecut prin asa ceva sau risti sa fii concediat, trebuie sa stii in ce conditii angajatorul te poate concedia.

Prevederile Codului muncii sunt foarte clare: concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive straine de salariat. Este interzisa concedierea in urmatoarele cazuri, conform art. 59 din Codul muncii:

•pe criterii de sex, varsta, apartenenta nationala, etnie, religie, handicap, origine sociala, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;
•pentru exercitarea dreptului la greva in conditiile legii.


Trebuie sa mai stii ca NU poti fi concediat in urmatoarele situatii:

•daca esti insarcinata, iar angajatorul a luat la cunostinta acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
•pe durata concediului medical, stabilit prin certificat medical conform legii;
•pe durata concediului pentru carantina;
•in timpul concediului de maternitate;
•in timpul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul
•copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
•in timpul concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
•pe durata indeplinirii serviciului militar;
•in timpul concediului de odihna;
•daca ai o functie eligibila intr-un organism sindical si nu ai abateri disciplinare grave sau abateri disciplinare repetate.

Toate aceste motive devin nule in cazul in care compania este in faliment in conditiile legii sau in reorganizare judiciara.


Cazuri in care poti fi concediat legal:

•daca ai abateri grave sau abateri repetate de la regulile de disciplina, de la reguli stabilite prin contract individual de munca, contract colectiv de munca aplicabil sau regulament intern;
•daca esti arestat preventiv pentru mai mult de 30 de zile;
•daca se constata, prin decizie medicala, ca nu iti poti indeplini sarcinile la job;
•daca nu corespunzi profesional locului de munca in care esti incadrat;
•in cazul in care indeplinesti conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu ai solicitat pensionarea in conditiile legii.

Decizia de concediere se emite in scris si trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la perioada in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

In cazul in care nu corespunzi profesional sau fizic/psihic cu jobul, angajatorul are obligatia de a-ti propune alte locuri de munca vacante in companie, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului este determinata de desfiintarea locului de munca si poate fi:

•individuala;
•colectiva.

Aceasta trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In acest caz, beneficiezi de compensatii in conditii prevazute de lege si de contractul colectiv de munca si esti inscris ca somer la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, in functie de domiciliul tau.

In cazul concedierilor colective, compania nu poate reangaja pe aceleasi posturi timp de 9 luni, iar daca se reia activitatea, are obligatia sa recheme angajatii concediati anterior.

Inaintea oricarei concedieri ai dreptul la o perioada de preaviz de 15 zile, cu exceptia situatiei cand esti in perioada de proba, iar compania decide sa te concedieze pentru ca nu corespunzi profesional fisei postului.


Decizia de concediere trebuie sa ti se comunice in scris si contine in mod obligatoriu:

a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in companie si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, daca ai fost concediat pentru ca nu corespunzi profesional sau fizic/psihic

Daca angajatorul nu respecta legea, concedierea este declarata nula. In caz de proces, compania nu poate invoca alte motive decat cele prevazute in decizia de concediere. 

Ai grija ce hartii semnezi atunci cand angajatorul te anunta ca te da afara! Exista companii unde angajatii au semnat demisii si nu decizii de concediere, caz in care nu mai poti face nimic in favoarea ta.


SURSA: myjob.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...