Util: Cum îi afectează pe consumatori directiva europeană privind centralele termice în condensare

Potrivit unei directive europene, din toamna acestui an, în imobile şi apartamente vor putea fi instalate doar centrale termice în condensare. Acestea sunt mai scumpe, dar şi mai eficiente.

În luna septembrie vor intra în vigoare prevederile directivelor ErP (Energy-related Products Directive), care vor obliga producătorii de centrale termice să crească eficienţa energetică a respectivelor echipamente şi să aibă un consum de gaze mai redus. Concret, după data de 26 septembrie 2015, toţi producătorii şi comercianţii, inclusiv cei din România, vor fi obligaţi să producă/vândă doar centrale termice cu condensare, considerate mai eficiente şi mai puţin poluante decât cele clasice.

Vechile centrale nu trebuie schimbate Măsura face parte din strategia UE de reducere şi eficientizare a consumului energetic şi este similară cu cea a scoaterii din producţie şi consum a becurilor clasice, cu filament. Şi în acest caz, vechile instalaţii (centralele termice convenţionale deja montate) nu trebuie schimbate.

Ele pot fi folosite în continuare, până la epuizare. Doar cei care îşi montează o instalaţie nouă sunt obligaţi să respecte prevederile directivei UE, după data amintită: septembrie 2015. Până la data respectivă, pot fi produse, vândute şi instalate, în continuare, centrale termice de orice tip, “până la epuizarea stocurilor, aşa cum este prevăzut în directiva europeană. Care este însă raportul calitate-preţ între vechile centrale şi cele noi?

Avantaje şi dezavantaje

Dacă centralele convenţionale cele mai ieftine costă 1.700- 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costă 3.300- 4.000 de lei. Însă, o instalaţie "ultimul tip", cu tot cu reţeaua de calorifere, cu sistem automat de pornire/ oprire şi program de reglare permanentă a temperaturii în toate camerele, plus manopera pentru instalare, costă circa 10.000 de lei.

Dar, cum facturile pentru încălzire la apartamentele legate la reţeaua de termoficare cresc de la an la an, pentru cei care-şi permit, centrala de apartament, chiar şi în noile condiţii, rămâne cea mai bună soluţie: costurile se amortizează în câţiva ani, prin consumul mult mai redus de gaze şi, implicit, reducerea cu circa 35% a facturii pentru apă caldă menajeră şi încălzire. Alt avantaj: emisia de noxe şi dioxid de carbon este mult mai redusă, comparativ cu modelele convenţionale.
Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

Tuesday, 1 October 2024

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

Tuesday, 1 October 2024

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

Tuesday, 1 October 2024

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...