Util: Cum îi afectează pe consumatori directiva europeană privind centralele termice în condensare

Potrivit unei directive europene, din toamna acestui an, în imobile şi apartamente vor putea fi instalate doar centrale termice în condensare. Acestea sunt mai scumpe, dar şi mai eficiente.

În luna septembrie vor intra în vigoare prevederile directivelor ErP (Energy-related Products Directive), care vor obliga producătorii de centrale termice să crească eficienţa energetică a respectivelor echipamente şi să aibă un consum de gaze mai redus. Concret, după data de 26 septembrie 2015, toţi producătorii şi comercianţii, inclusiv cei din România, vor fi obligaţi să producă/vândă doar centrale termice cu condensare, considerate mai eficiente şi mai puţin poluante decât cele clasice.

Vechile centrale nu trebuie schimbate Măsura face parte din strategia UE de reducere şi eficientizare a consumului energetic şi este similară cu cea a scoaterii din producţie şi consum a becurilor clasice, cu filament. Şi în acest caz, vechile instalaţii (centralele termice convenţionale deja montate) nu trebuie schimbate.

Ele pot fi folosite în continuare, până la epuizare. Doar cei care îşi montează o instalaţie nouă sunt obligaţi să respecte prevederile directivei UE, după data amintită: septembrie 2015. Până la data respectivă, pot fi produse, vândute şi instalate, în continuare, centrale termice de orice tip, “până la epuizarea stocurilor, aşa cum este prevăzut în directiva europeană. Care este însă raportul calitate-preţ între vechile centrale şi cele noi?

Avantaje şi dezavantaje

Dacă centralele convenţionale cele mai ieftine costă 1.700- 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costă 3.300- 4.000 de lei. Însă, o instalaţie "ultimul tip", cu tot cu reţeaua de calorifere, cu sistem automat de pornire/ oprire şi program de reglare permanentă a temperaturii în toate camerele, plus manopera pentru instalare, costă circa 10.000 de lei.

Dar, cum facturile pentru încălzire la apartamentele legate la reţeaua de termoficare cresc de la an la an, pentru cei care-şi permit, centrala de apartament, chiar şi în noile condiţii, rămâne cea mai bună soluţie: costurile se amortizează în câţiva ani, prin consumul mult mai redus de gaze şi, implicit, reducerea cu circa 35% a facturii pentru apă caldă menajeră şi încălzire. Alt avantaj: emisia de noxe şi dioxid de carbon este mult mai redusă, comparativ cu modelele convenţionale.
Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furt în plină noapte la Botoșani: Un tânăr a păgubit victima de o borsetă cu bani și documente!

astăzi, 12:04

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii inf...

Un adolescent din Săveni și-a aflat pedeapsa, după ce a săvârșit trei infracțiuni!

astăzi, 11:28

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au identificat un tânăr de 17 ani, din orașul Săveni, pe numele căruia era emis de că...

Tineri reținuți după ce au furat materiale de construcție în valoare de 3.000 de lei!

astăzi, 11:17

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vlădeni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din comuna Vlădeni, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt cali...