UTIL: Cum facem branza de vaci acasa FOTO

  Branza de vaci nu se face greu, dimpotriva, oricine poate incerca si reusi cu succes. Singurul lucru de care avem nevoie este rabdarea, pentru ca tot procedeul dureaza cel putin 2 zile… si sa nu uitam de lapte,  trebuie sa fie direct de la o vacuta si nu din magazin (eu nu am incercat aceasta alternative), ne invata prajituricisialtedulciuri.
 
Ingrediente:
 
-4l de lapte proaspat nefiert
 
Ustensile:
 
-1 vas ceramic sau sticla
-tifon
-1 lingura lemn
-strecuratoare mare
-oala inox
-recipient inalt pentru scurs branza
 
Mod de preparare:
 
Laptele proaspat si nefiert se pune la prins intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vasul se acopera cu un servetel si se lasa circa doua zile la prins. In acest timp smantana se va aduna deasupra, asa ca o strangem cu o lingura si o punem la frigider.
 
Laptele prins se toarna intr-o oala de inox si se pune la foc mic. De aici incepe succesul unei branze reusite, adica de la temperatura la care este adusa compozitia. Compozitia trebuie sa se incalzeasca un pic, nicidecum sa se infierbinte. Daca infierbantam va iesi o branza rascoapta…, asa se numeste, adica o branza tare si nu tocmai gustoasa.
 
Cand se incalzeste putin, zerul se ridica la suprafata. Mestecam din cand in cand cu o lingura de lemn. Acesta e momentul cand trebuie sa turnam toata compozitia la scurs.
 
Eu folosesc o galetusa peste care pun o strecuratoare mare. In strecuratoare pun un tifon curat si umed. Turnam usor, dupa care ridicam colturile tifonului si le legam in cruce. Ma folosesc de o lingura de lemn pentru a suspenda branza la scurs.

Cand e scursa bine (dupa cateva ore) o scoatem pe farfurie.

Branza de vaci trebuie sa fie usor moale, dar consistenta ei variaza si in functie de laptele folosit sau experienta pe care o ai.
 
Oricum ar fi... branza facuta in casa este foarte buna!
 
Din 4 litri de lapte mi-au iesit cam 400g de branza si vreo 450 g de smantana.
 
Sper sa incercati si sa fiti multumiti!
  


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu la un uscător de cereale din Botoșani: intervenție dificilă a pompierilor! (Video)

astăzi, 16:17

Un incendiu a izbucnit, duminică, într-un uscător de cereale din municipiul Botoșani. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu...

Jaf la Muzeul Louvre din Paris. Hoții au reușit să fugă cu bijuterii de mare valoare. Cel mai vizitat obiectiv turistic din lume a fost închis!

astăzi, 15:15

Mai multe bijuterii au fost sustrase duminică dimineață din Muzeul Louvre din Paris, în cadrul unui 'jaf' comis de răufăcători care au reușit să fugă, au anunțat Mini...

Angelo Segall: Admiterea la liceu în Botoșaniul anilor ’50: între exigență, emoție și ideologie

astăzi, 13:54

Pe fondul dezbaterilor tot mai aprinse despre starea sistemului de educație din România, profesorul Angelo Segall, botoșănean stabilit în Canada, aduce în atenție o mărturie rar...