UTIL: Cum facem branza de vaci acasa FOTO

  Branza de vaci nu se face greu, dimpotriva, oricine poate incerca si reusi cu succes. Singurul lucru de care avem nevoie este rabdarea, pentru ca tot procedeul dureaza cel putin 2 zile… si sa nu uitam de lapte,  trebuie sa fie direct de la o vacuta si nu din magazin (eu nu am incercat aceasta alternative), ne invata prajituricisialtedulciuri.
 
Ingrediente:
 
-4l de lapte proaspat nefiert
 
Ustensile:
 
-1 vas ceramic sau sticla
-tifon
-1 lingura lemn
-strecuratoare mare
-oala inox
-recipient inalt pentru scurs branza
 
Mod de preparare:
 
Laptele proaspat si nefiert se pune la prins intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vasul se acopera cu un servetel si se lasa circa doua zile la prins. In acest timp smantana se va aduna deasupra, asa ca o strangem cu o lingura si o punem la frigider.
 
Laptele prins se toarna intr-o oala de inox si se pune la foc mic. De aici incepe succesul unei branze reusite, adica de la temperatura la care este adusa compozitia. Compozitia trebuie sa se incalzeasca un pic, nicidecum sa se infierbinte. Daca infierbantam va iesi o branza rascoapta…, asa se numeste, adica o branza tare si nu tocmai gustoasa.
 
Cand se incalzeste putin, zerul se ridica la suprafata. Mestecam din cand in cand cu o lingura de lemn. Acesta e momentul cand trebuie sa turnam toata compozitia la scurs.
 
Eu folosesc o galetusa peste care pun o strecuratoare mare. In strecuratoare pun un tifon curat si umed. Turnam usor, dupa care ridicam colturile tifonului si le legam in cruce. Ma folosesc de o lingura de lemn pentru a suspenda branza la scurs.

Cand e scursa bine (dupa cateva ore) o scoatem pe farfurie.

Branza de vaci trebuie sa fie usor moale, dar consistenta ei variaza si in functie de laptele folosit sau experienta pe care o ai.
 
Oricum ar fi... branza facuta in casa este foarte buna!
 
Din 4 litri de lapte mi-au iesit cam 400g de branza si vreo 450 g de smantana.
 
Sper sa incercati si sa fiti multumiti!
  


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 10 noiembrie: Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terţiu şi Cvart; Sf. Cuv. Mc. Visarion de la Lainici; Sf. Mc. Orest

astăzi, 07:00

Sfântul Cuvios Visarion s-a născut în comuna Secuieni, județul Bacău, în ziua de 28 mai 1884, iar la botez a primit numele tatălui său, Gheorghe. Iubind biserica, slujbele și m...

Ministrul Sănătăţii: "Din păcate, încă există mulţi români care consideră că vor fi microcipaţi"

Sunday, 9 November 2025

Există din păcate un procent destul de ridicat de oameni în România care consideră că odată cu noua carte de asigurări de sănătate electronică vor fi microcipați, a declarat dumi...

Soția ar putea să-și păstreze numele din timpul căsătoriei, în caz de divorț, fără să aibă nevoie de acordul soțului. Ce prevede un proiect de lege!

Sunday, 9 November 2025

În cazul unui divorţ, soţia îşi va putea păstra numele din timpul căsătoriei independent de consimţământul soţului, potrivit unui proiect de lege co-iniţiat de deputaţii U...