UTIL: Cum facem branza de vaci acasa FOTO

  Branza de vaci nu se face greu, dimpotriva, oricine poate incerca si reusi cu succes. Singurul lucru de care avem nevoie este rabdarea, pentru ca tot procedeul dureaza cel putin 2 zile… si sa nu uitam de lapte,  trebuie sa fie direct de la o vacuta si nu din magazin (eu nu am incercat aceasta alternative), ne invata prajituricisialtedulciuri.
 
Ingrediente:
 
-4l de lapte proaspat nefiert
 
Ustensile:
 
-1 vas ceramic sau sticla
-tifon
-1 lingura lemn
-strecuratoare mare
-oala inox
-recipient inalt pentru scurs branza
 
Mod de preparare:
 
Laptele proaspat si nefiert se pune la prins intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vasul se acopera cu un servetel si se lasa circa doua zile la prins. In acest timp smantana se va aduna deasupra, asa ca o strangem cu o lingura si o punem la frigider.
 
Laptele prins se toarna intr-o oala de inox si se pune la foc mic. De aici incepe succesul unei branze reusite, adica de la temperatura la care este adusa compozitia. Compozitia trebuie sa se incalzeasca un pic, nicidecum sa se infierbinte. Daca infierbantam va iesi o branza rascoapta…, asa se numeste, adica o branza tare si nu tocmai gustoasa.
 
Cand se incalzeste putin, zerul se ridica la suprafata. Mestecam din cand in cand cu o lingura de lemn. Acesta e momentul cand trebuie sa turnam toata compozitia la scurs.
 
Eu folosesc o galetusa peste care pun o strecuratoare mare. In strecuratoare pun un tifon curat si umed. Turnam usor, dupa care ridicam colturile tifonului si le legam in cruce. Ma folosesc de o lingura de lemn pentru a suspenda branza la scurs.

Cand e scursa bine (dupa cateva ore) o scoatem pe farfurie.

Branza de vaci trebuie sa fie usor moale, dar consistenta ei variaza si in functie de laptele folosit sau experienta pe care o ai.
 
Oricum ar fi... branza facuta in casa este foarte buna!
 
Din 4 litri de lapte mi-au iesit cam 400g de branza si vreo 450 g de smantana.
 
Sper sa incercati si sa fiti multumiti!
  


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint; Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului

astăzi, 07:00

Sfântul Mucenic Iachint († 108) era din Cezareea Capadociei şi a trăit în vremea împăratului Traian (98-117). Pe când avea vârsta de 20 de ani, slujea la paza c...

Locuință și anexă dintr-o gospodărie din Botoșani, protejate de furia flăcărilor! (Foto)

Wednesday, 2 July 2025

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la ...

Slujbă la vreme de secetă într-o parohie din Botoșani. „Vă invităm să ne rugăm împreună pentru dar de ploaie curată”

Wednesday, 2 July 2025

În contextul actual al lipsei de precipitații și a secetei, vineri, 4 iulie, la ora 09:00, preoții din satul Broscăuți vor oficia o slujbă la vreme de secetă la fântâna din zo...