UTIL - Cum este returnata diferenta de bani pentru taxa auto!

UTIL - Cum este returnata diferenta de bani pentru taxa auto!
Procedura de restituire a diferentei dintre taxa pe poluare auto triplata, valabila in perioada 15 decembrie 2008 - 19 februarie 2009, si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008, a fost aprobata printr-un ordin al ministrilor Finantelor si Mediului, Gheorghe Pogea, respectiv Nicolae Nemirschi.

Ordinul publicat ieri in Monitorul Oficial prevede ca stabilirea returnarii diferentei de taxa pe poluare se face, prin decizie de restituire, de catre organul fiscal de care apartine contribuabilul.

Conform legii, termenul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite solicitantilor este de 45 zile de la data inregistrarii solicitarii la organul fiscal competent. In cazul in care acest termen este depasit, contribuabilii au dreptul la dobanda din Ziua urmatoare expirarii termenului legal de solutionare.

Dobanzile vor fi suportate din bugetul Fondului pentru Mediu. Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare, ambele in original si copie, precum si de chitanta, ordinul de plata sau extrasul de cont care sa ateste plata taxei triplate.

In cazul autovehiculelor in leasing, la cererea de restituire trebuie anexate documentele mentionate in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii. In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, solicitantul va depune, in original si copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari.

De restituirea diferentei dintre taxa auto valabila intre 15 decembrie 2008 si 19 februarie 2009 si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008 vor putea beneficia persoanele care au achizitionat autovehiculele inainte de 15 decembrie, inmatriculate dupa aceasta data.

Pentru a dovedi acest lucru, pe langa documentele amintite, cei care vor solicita restituirea diferentei de taxa vor trebui sa prezinte si acte din care sa reiasa ca au achizitionat masina inainte de 15 decembrie 2008.

Incepand din 19 februarie 2009, in Romania functioneaza o taxa pe poluare auto redusa cu o treime fata de taxa auto valabila intre 15 decembrie 2008 si 19 februarie 2009, dar care este dubla fata de taxa care a fost aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
202

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
196

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
285

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...