UTIL: Controlul de la Garda Financiara: cum sa treci cu bine de vizita comisarilor

UTIL: Controlul de la Garda Financiara: cum sa treci cu bine de vizita comisarilor
Intalnirea cu comisarii de la Garda Financiara este considerata de multi dintre agentii economici o intalnire de gradul zero, care se finalizeaza aproape de fiecare data cu plata unor amenzi. Totusi, controlul de la Garda Financiara nu ar trebui sa va sperie atata timp cat actele pe care le intocmiti in activitatea curenta sunt in regula. Daca sunteti, totusi, nelinistiti, iata cateva recomandari utile care va pot ajuta sa faceti fata cu succes unui asemenea control.

Gabriel Sincu, Partner, Head of Tax & Outsourcing la Mazars a explicat pentru AvocatNet.ro ca responsabilitatea Garzii Financiare (GF) este aceea de a descoperi si combate orice acte si fapte care au ca efect frauda si evaziunea fiscala. Institutia are in atributii functia de control operativ inopinat, ceea ce inseamna este indreptatita sa efectueze controale ori de cate ori are informatii ca intr-un anumit loc se petrec fapte ce incalca legislatia fiscala.

"Astfel, spre deosebire de controlul fiscal, comisarii GF au dreptul de a solicita platitorilor de impozite si taxe evidentele contabile si fiscale imediat, fara un preaviz sau o notificare prealabila", a precizat Gabriel Sincu, care a mai afirmat ca GF poate controla orice platitor de impozite si taxe.

Specialistul Mazars a aratat ca inspectia fiscala inopinata desfasurata de GF nu este un proces de lunga durata sau intindere, ci are in vedere anumite aspecte specifice. Mai exact, este vorba despre un control de rutina pentru a se verifica aspecte de natura operationala: intocmirea corecta a documentelor justificative, a jurnalelor contabile si fiscale obligatorii, etc.

Totusi, Gabriel Sincu subliniaza ca, in situatia in care descopera inadvertente, comisarii Garzii Financiare pot intra in detalii si chiar pot sa solicite colegilor de la divizia de control fiscal sa procedeze la o inspectie fiscala generala, daca problemele descoperite sunt de o complexitate mai ridicata.

In acelasi timp, potrivit lui Sincu, comisarii GF mai pot efectua si controale tematice. Acestea au in vedere anumite sesizari primite de GF sau anumite aspecte de interes la un moment dat.

"Controalele tematice se refera la o problema specifica, generata de situatia economica de la un anumit moment si care este cunoscuta ca fiind o problema generalizata de catre GF, moment in care se decide o actiune in acest sens", detaliaza expertul Mazars.

Insa, din punctul de vedere al contribuabilului, diferentele nu sunt sesizabile, atat controalele inopinate, cat si cele tematice desfasurandu-se asemanator.

Cum se desfasoara controlul

Potrivit lui Gabriel Sincu, descrierea detaliata a modului de efectuare a controalelor GF poate fi gasita in Regulamentul de Organizare si Functionare a GF, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1468/2010, si in titlul VII din Codul de Procedura Fiscala.

Totusi, specialistul in taxe de la Mazars a rezumat aspectele esentiale din cadrul unui control.

Astfel, comisarii GF trebuie sa poarte uniforma prevazuta de lege, sa se legitimeze si sa solicite platitorului de impozite si taxe verificat documentele necesare efectuarii controlului. Despre ce documente e vorba? Gabriel Sincu precizeaza ca reprezentantii Garzii Financiare au dreptul de a solicita orice documente contabile sau fiscale pe care le considera necesare pentru desfasurarea controlului pentru care s-au prezentat la sediul contribuabilului.

"Desigur, sunt vizate in principal documentele ce tin de activitatea curenta, cele vechi fiind de regula solicitate in cazul unei inspectii fiscale generale", subliniaza expertul Mazars.

Ce drepturi si obligatii aveti in timpul controlului

Potrivit lui Gabriel Sincu, obligatia principala a contribuabilului este aceea de a facilita desfasurarea controlului prin punerea la dispozitie a tuturor documentelor si informatiilor solicitate de comisarii GF. De asemenea, contribuabilul trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor adresate de reprezentantii institutiei cu scopul clarificarii situatiilor respective.

De cealalta parte, comisarul Garzii Financiare are obligatia de a purta uniforma de serviciu, de a se legitima si de a efectua inspectia in conformitate cu prevederile reglementarilor legale in vigoare. Este bine sa stiti, de asemenea, ca un comisarul GF are obligatia ca, in efectuarea controlului, sa disturbe cat mai putin cu putinta activitatea curenta a contribuabilului.

In ceea ce priveste drepturile contribuabilului, trebuie precizat ca acesta are dreptul de a fi asistat de un consilier in timpul controlului.

De asemenea, are dreptul de a fi informat despre rezultatele controlului, dar si de a-si exprima, verbal sau in scris, punctul de vedere cu privire la problemele sesizate de comisarii GF.

Recomandari utile

Gabriel Sincu atrage atentia ca, in cazul controalelor de la Garda Financiara, este nevoie de o pozitie echilibrata, de aceea specialistul recomanda o atitudine deschisa, dar ferma din partea contribuabilului, caracterizata de corectitudine, eficienta si cumpatare.

"Un comportament timorat poate sa incurajeze un comisar spre a deveni agresiv, pe cand o atitudine sfidatoare sau <<obraznica>> poate sa il faca pe acesta sa caute <<nod in papura>> si sa creeze probleme atunci cand nu este cazul", detaliaza expertul Mazars.

Acesta mai precizeaza ca, atata vreme cat vorbim de greseli minore, fara influente majore asupra impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat, comisarul are la dispozitie sanctiunea numita avertisment, nefiind obligatoriu sa procedeze la aplicarea de amenzi.

"Iar contribuabilul are tot dreptul sa ii solicite comisarului acest lucru", conchide Gabriel Sincu.

Cum depistezi falsii comisari ai Garzii

In ultima perioada, au existat tot mai multe cazuri in care agentii economici au fost controlati si amendati de persoane care s-au dat drept comisari ai Garzii Financiare. Pentru a evita sa va aflati intr-o asemenea situatie, ar fi bine sa tineti cont de cateva informatii.

Astfel, un comisar al GF trebuie sa le legitimeze prin prezentarea legitimatiei de serviciu si a documentelor care dovedesc ca a fost trimis de superiorii sai sa efectueze acel control (ordinul de serviciu). In plus, comisarul trebuie sa fie echipat cu uniforma specifica (modelul il puteti vedea in fisierul atasat).

Daca, insa, aveti in continuare dubii, puteti suna la sediul GF de care apartineti, unde sa solicitati o confirmare ca intr-adevar persoana venita in control este comisar in cadrul institutiei. 
 
avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie pe șosea: Trei tineri motocicliști au murit, una dintre victime este din Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 07:20
1246

Un accident grav a avut loc duminică după-amiază, la granița dintre județele Vaslui și Iași, pe raza comunei Codăești. Incidentul s-a produs între două motociclete și un autoturism....

Calendar ortodox: O cinstim astăzi pe Sfânta Lidia

astăzi, 06:55
54

Sfântă Lidia din Filipi este cinstită pe 20 mai. Este cunoscută drept prima creștină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că, după ce Pavel predică mai multor...

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
897

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...