UTIL - Contractul de leasing, intre negociere si executare silita

Un contract de leasing are la baza consimtamantul partilor si reprezentarea scopurilor urmarite de parti la incheierea lui. Cu toate acestea, inainte de a incheia un astfel de contract trebuie sa stii ca, in calitate de consumator, legislatia in vigoare ofera atat drepturi, cat si mecanismele necesare pentru a evita situatii neplacute precum o executare silita, sau acceptarea unor clauze in defavoarea ta.

Operatiunile de leasing si activitatea societatilor de leasing sunt reglementate prin OG nr.51/1997.

Conform legii, contractul de leasing financiar este actul juridic prin care o parte, denumita finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun (mobil sau imobil) al carui proprietar este si pe care il produce sau il va achizitiona de la un tert furnizor, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice denumita rata de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing, utilizatorul are dreptul de a cumpara bunul, de a prelungi contractul fara a schimba natura leasingului sau de a inceta raporturile contractuale.

"Analiza prevederilor legale releva diferenta dintre leasingul financiar si cel operational in ceea ce priveste clauzele contractuale obligatorii (inclusiv clauza privind dreptul de optiune). Astfel, partile contractulului de leasing financiar sunt obligate sa introduca in contractul de leasing, alaturi de clauzele standard, si clauze referitoare la: valoarea de intrare a bunului, valoarea reziduala a bunului convenita de parti, cand este cazul, valoarea avansului, rata de leasing, clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care poate fi exercitat acest drep", precizeaza Alina Pica, Manager in cadrul Platis Bazilescu LLLP, firma de avocati afiliata Ernst & Young.

"Specific leasingului financiar este faptul ca finantatorul ramane proprietarul obiectului leasingului, pe intreaga durata a executarii contractului de leasing, pana in momentul in care utilizatorul isi exercita dreptul sau de optiune", spune Alina Pica.

"Se acorda astfel utilizatorului posibilitatea de a opta, la sfarsitul perioadei contractuale, intre a cumpara bunul, a prelungi contractul de leasing fara a schimba natura leasingului sau a inceta raporturile contractuale", mai precizeaza aceasta.

Rezilierea contractului de leasing

Avand in vedere dispozitiile speciale privind operatiunile de leasing cuprinse in art.14-17 din OG nr.51/1997 rezilierea contractului de leasing poate fi reclamata:

I. De catre societatea de leasing, in urmatoarele situatii:

* in cazul in care utilizatorul refuza sa primeasca bunul la termenul stipulat in contractul de leasing sau daca se afla in stare de reorganizare judiciara si/sau faliment;
* in cazul in care utilizatorul nu executa obligatia de plata a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, iar utilizatorul este obligat sa restituie bunul, sa plateasca ratele scadente, cu daune-interese, daca in contract nu se prevede altfel.

II. De catre utilizator, in urmatoarele situatii:

* in cazul in care finantatorul nu respecta dreptul de optiune al utilizatorului, acesta datorand daune-interese in cuantum egal cu valoarea reziduala a bunului sau cu valoarea sa de circulatie, calculata la data expirarii contractului de leasing.

Este de mentionat in acest context faptul ca, finantatorul nu raspunde daca bunul care face obiectul contractului de leasing nu este livrat utilizatorului.

De asemenea, este important de stiut ca, daca in timpul derularii contractului de leasing finantatorul vinde bunul care face obiectul contractului unui alt finantator, noul finantator este legat de aceleasi obligatii contractuale ca si vanzatorul, care ramane garant al indeplinirii obligatiilor fata de utilizator, precizeaza Madalina Hagima, avocat in cadrul Ciurtin-Brasoveanu & Partners si partener exclusiv al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania -ALB.

 

 

Citeste mai mult pe avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Femeie dispărută de acasă chiar înainte de ziua de naștere! Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Maria!

astăzi, 16:24

Născută în Vatra Dornei, este domiciliată în Orășeni-Deal. În cursul zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00, Maria a părăsit domiciliul din satul Orășeni-Deal, com...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 16:12

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...