UTIL - Cine si cum poate obtine despagubiri de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii

300 de victime au primit despăgubiri în ultimii doi ani!

După ce vreme de 10 ani a fost inoperant din cauza unui "şi" pus în locul unui "sau", Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) a reuşit ca, în ultimii doi ani, să plătească despăgubiri pentru 236 de persoane fizice - din care 14 pentru vătămări corporale şi deces - şi 63 de persoane juridice.

În primele patru luni din acest an, Fondul a achitat despăgubiri în valoare de circa 181.000 euro. Pentru a beneficia de aceşti bani trebuie fie ca accidentul de circulaţie să fi fost provocat de un autor neidentificat, fie autorul este identificat, dar nu are asigurare RCA.

Franşiză de 500 euro

Există însă şi cazuri speciale, în care, pentru a putea primi banii de despăgubire victima trebuie să fi necesitat mai mult de trei luni de spitalizare.

"În situaţia în care autorul accidentului a rămas neidentificat, Fondul garantează plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, nu şi a despăgubirilor pentru daune materiale. Singura excepţie de la această regulă este situaţia în care din cauza vătămărilor corporale, victima necesită mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. În acest caz, Fondul va garanta atât plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, cât şi plata despăgubirilor pentru daune materiale", a declarat pentru Gândul Ovidiu Ciobanu, preşedintele FPVS.

El a mai precizat că, în acest caz, normele prevăd aplicarea unei franşize de 500 euro, adică suma pe care partea vătămată va trebui să o achite din propriul buzunar.

Pe de altă parte, preşedintele FPVS a dorit să precizeze însă că persoanele care îşi găsesc autovehiculul avariat în parcare nu pot beneficia de despăgubiri din Fond.

În ceea ce priveşte cea de-a doua situaţie, în care autorul accidentului este identificat, dar neasigurat RCA, Fondul garantează atât plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, cât şi pentru daune materiale, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică asigurării RCA.

După plata despăgubirilor, va recupera sumele plătite de la şoferii răspunzători şi care nu aveau o poliţă RCA la data producerii evenimentului.

Banii, mai târziu

"Termenul în care FPVS este obligat să dea un răspuns motivat părţii prejudiciate este de trei luni de la data la care aceasta din urmă a adresat o cerere de despăgubire Fondului.
Durata de instrumentare a daunei este influenţată de perioada necesară reparării avariilor la autovehicule, durata necesară finalizării cercetării penale - în cazul vătămărilor corporale -, obţinerea documentelor necesare instrumentarii dosarului de daună şi acordării despăgubirilor", a explicat Ovidiu Ciobanu.

Acte necesare pentru a obţine despăgubirea:

•Cerere de despăgubire, în original

•Documentele cu circumstanţele producerii accidentului (proces-verbal încheiat de autorităţile competente, formularul de constatare amiabilă de accident), în original

•Hotărâre judecătorească definitivă

•Datele de contact (adresa completă, telefon fix, mobil, e-mail)
 

Sursa: Gandul
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apelul pompierilor botoșăneni: „Nu vrem să citim despre tine în ziarul de a doua zi sau pe internet”

Tuesday, 12 November 2024

Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani trag un semnal de alarmă în ceea ce privește buna informare a cetățeni...

BEJ s-a autosesizat în cazul unui candidat independent din Botoșani la parlamentare, care este motivul!

Tuesday, 12 November 2024

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 din Botoșani s-a autosesizat în cazul unui candidat independent la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie 2024. Potrivi...

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran!

Tuesday, 12 November 2024

Silviu Prigoană, om de afaceri și fondatorul Realitatea TV, a murit astăzi în timp ce se afla la masă la un restaurant cunoscut de lângă Bran (cartierul Șimon). Există două ipoteze...