UTIL: Cele mai comune 9 ESCROCHERII DE PE FACEBOOK şi sfaturi pentru a te feri ele

UTIL: Cele mai comune 9 ESCROCHERII DE PE FACEBOOK şi sfaturi pentru a te feri ele
Cu toţii am văzut "aplicaţia irezistibilă" care îţi arată cine ţi-a văzut profilul sau am citit mesajele incitante ale unui prieten, care ne îndeamnă să dăm click. Unele escrocherii sunt evidente şi uşor de ocolit, dar altele încă mai păcălesc utilizatorii.

Astfel că, în ciuda numeroaselor setări de securitate ale Facebook, siguranţa reţelelor sociale rămâne în mâinile utilizatorilor, scrie Huffington Post, care a făcut o listă a celor mai comune nouă escrocherii pe Facebook.

1.Una dintre escrocherii îi ademeneşte pe utilizatori (prin titluri care îţi iau ochii sau oferte prea bune să fie adevărate) să copieze un cod în browser-ul lor. Odată instalat în calculator, malware-ul începe să trimită spamuri în lista de prieteni a victimei. Printre "ofertele" cu care utilizatorii sunt ademeniţi, se numără posibilitatea vizionării de poze şi videouri cu Osama bin Laden mort sau consultarea listei celor care ţi-au văzut profilul.

2.Dacă dai click pe un chestionar situat pe un alt site decât Facebook, este cel mai bine să închizi pagina. De multe ori, când termini de completat un chestionar fals, ţi se cere numărul de telefon, pentru a-ţi fi trimise rezultatele. Dacă un hacker are numărul tău, poate face diverse acţiuni în numele tău.

3.Cei care fac phishing caută să pună mâna pe numele tău de utilizator şi pe parolă, după care încearcă să spargă şi alte conturi ale tale. Schemele de phishing pot fi greu de depistat, mai ales dacă răufăcătorii creează o pagină care seamănă cu cea a Facebook.

4.Toate mesajele primite de la "Facebook" sau de la "echipa Facebook" sunt escrocherii. Multe dintre aceste mesaje sugerează "o acţiune rapidă" şi ar putea cere utilizatorilor să-şi "updateze" contul. De asemenea, ar putea să-ţi ceară userul sau parola. Cel mai bun sfat pe care îl oferă Facebook este să raportăm contul care a trimis mesajul şi să ştergem mesajul, fără să dăm click pe nimic.

5.Dacă un prieten ţi-ar trimite mesaje disperate să-i trimiţi bani prin Western Union, l-ai ajuta, nu? Tocmai asta asigură succesul acestei escrocherii: faptul că hackerii îşi "deghizează" mesajul sub identitatea unui prieten al tău şi te conving astfel să le trimiţi bani, prin Western Union sau alt serviciu.

6.Nu toate cererile de prietenie provin de la oameni reali, deşi Facebook se luptă din greu cu "boţii" (calculatoare programate să genereze diferite conturi). Totuşi, unele conturi există doar pentru a stabili reţele de spam sau a extrage date personale de la utilizatori.

7.Paginile "rele" încearcă să păcălească utilizatorul şi să-l determine să facă acţiuni considerate "abuzive" de Facebook. Spre exemplu, pagina îi poate promite userului un premiu dacă trimite un link către toţi prietenii lui. Astfel, se creează o reţea de spam.

8.Aplicaţiile maliţioase sunt deja ceva la ordinea zilei. Ele reprezintă un "paravan" pentru phishing, malware sau scheme de transfer de bani. Spre exemplu, recenta aplicaţie "Facebook Shutdown" susţine că reţeaua de socializare va şterge toate conturile "inactive", adică acelea care nu sunt confirmate prin noua aplicaţie.

9."Viermele Koobface" a apărut în 2006 şi se prezintă drept un update pentru Adobe Flash Player. De fapt, el descarcă un malware pe calculatorul victimei. Huffington Post spune că acest program afectează majoritatea calculatoarelor echipate cu Windows.

 

Sursa: gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
233

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
217

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
316

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...