UTIL - Angajatorii vor achita CAS marite, in februarie

UTIL - Angajatorii vor achita CAS marite, in februarie
La urmatorul termen de plata a impozitului si contributiilor aferente salariilor, in februarie, angajatorii cu regim lunar de indeplinire a acestor obligatii fiscale vor aplica noile cuantumuri ale contributiilor de asigurari sociale, stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2008.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2008 a stabilit nivelul contributiilor datorate de angajatori si angajati, pentru anul 2009. Actul normativ a majorat nivelul cotelor contributiilor de asigurari sociale, fata de luna decembrie a anului 2008.

Cresterea este de 0,5%, indiferent de conditiile de munca. In acelasi timp, OUG nr. 226/2008 prevede si o scadere, in ceea ce priveste cotele contributiilor de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, datorate de angajatori, de la 0,4%-2%, in functie de clasa de risc, la 0,15%-0,85 %, aplicate asupra bazei lunare de calcul, respectiv asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Noile cuantumuri ale contributiilor angajatilor si angajatorilor se aplica incepand cu luna ianuarie 2009, cu termen de declarare si plata 25 februarie 2009. Potrivit Codului fiscal, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Termenul lunar nu se aplica si in cazul persoanelor juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, carora li se aplica un regim trimestrial, si asociatiilor, fundatiilor sau altor entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, care au un regim semestrial de declarare si plata.

Contributiile angajatorilor si angajatilor, pentru 2009

OUG nr. 226/2008 stabileste ca, pentru anul 2009, cotele de contributii la asigurarile sociale de sanatate datorate la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) vor fi de 5,5% pentru angajat, si de 5,2%, pentru angajator.

Pentru persoanele asigurate facultativ, cota de contributie la FNUASS va fi de 10,7%. In cazul cotelor de contributie de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, OUG nr. 226/2008 stabileste urmatoarele valori, in functie de conditiile de munca:

a) 28% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 9,5% datorata de angajati si 18,5% datorata de angajatori;

b) 33% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care 9,5% datorata de angajati si 23,5% datorata de angajatori;

c) 38% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 9,5% datorata de angajati si 28,5% datorata de angajatori.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale, datorata de angajati, este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.

In baza legii Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si a Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, OUG nr. 226/2008 stabileste urmatoarele cote ale contributiilor, pentru anul 2009:

a) contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5 %;

b) contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5%;

c) contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 1%;

d) contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,25%.

In plus, cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi intre 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
116

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...

ANAF a publicat Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile!

astăzi, 13:48
70

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele...

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
623

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....