UTIL - Ai un credit bancar sau vrei sa iti faci unul? Afla care sunt noile prevederi privind contractele de credit!

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1% si posibilitatea ca beneficiarul sa renunte la contract in termen de 14 zile calendaristice, fara a invoca motive.

Actul normativ adoptat de Guvern stabileste limitarea sau, dupa, caz, eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru toate creditele persoanelor fizice, indiferent daca sunt garantate imobilar sau nu, daca urmeaza a fi acordate, sau sunt deja in derulare, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

"Am apreciat efortul pe care l-au facut initiatorii, in colaborare cu Consiliul Concurentei, astfel incat acest proiect de act normativ sa intre in vigoare cat mai repede cu putinta", a afirmat seful Executivului.

"Aceasta masura va conduce la cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte asupra tuturor celor care au credite in derulare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse. In noile conditii, va fi mult mai usor pentru un client sa isi refinanteze un credit in euro, pentru care plateste dobanda de 9-10%, avand in vedere ca la ora actuala, unele banci ofera credite noi cu dobanda de 5% pe an", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a apreciat ca aplicarea acestui act normativ poate sa vina in sprijinul a circa opt milioane de consumatori.

Primul-ministru Emil Boc a precizat ca una dintre cele mai importante reglementari incluse in proiect vizeaza limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, in conditiile in care, in prezent, aceasta compensatie variaza intre 4-5%.

Astfel, va fi limitat comisionul de rambursare anticipata la 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an si la 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an.

"Este o masura in favoarea acelora care au credite astazi. Vor putea obtine refinantari ale creditelor pentru a-si putea plati ratele la banci in conditii mai avantajoase", a declarat seful Executivului. Acest comision de rambursare anticipata va fi diminuat din momentul intrarii in vigoare a acestei OUG, iar creditorii vor trebui, prin acte aditionale, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare, sa modifice contractele de credit.

Un alt beneficiu al noilor reglementari consta in faptul ca modalitatea de comunicare catre consumatori a informatiilor pre-contractuale se face prin intermediul unui formular standardizat, astfel incat persoanele care doresc sa obtina un credit sa poata compara mult mai usor ofertele diferitelor banci.

De asemenea, o alta reglementare a actului normativ adoptat de Guvern permite consumatorului de credite sa se retraga dintr-un contract, fara a invoca vreun motiv, in termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

"Este inca o masura in sprijinul consumatorului, astfel incat, intr-o economie de piata sa-i oferim cetateanului alternative pentru a-si gasi cele mai bune solutii financiare, in cazul diverselor contracte de credit", a afirmat primul-ministru.

In ceea ce priveste eliminarea comisionului de rambursare anticipata, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, a precizat ca aceasta compensatie va fi eliminata in situatia in care rambursarea anticipata intervine intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului nu este fixa.

De asemenea, potrivit noilor reglementari, comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat si pentru situatiile in care:
1. rambursarea a fost realizata ca urmare a executarii unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplata,
2. in cazul in care contractul de credit este acordat sub forma unei facilitati "descoperire de cont".

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern va intra in vigoare in 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, insa bancile vor avea la dispozitie 90 de zile de la data la care va intra in vigoare acest act normativ sa modifice, prin acte aditionale, contractele aflate in curs de derulare, a mai precizat Constantin Cerbulescu.

O alta reglementare inclusa in actul normativ vizeaza eliminarea comisionului de analiza a dosarului de credit, in situatiile in care nu se incheie contractul cu banca.

Numarul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru: comision de administrare credit, comision de rambursare anticipata dupa caz, comision de penalizare pentru intarzierea la plata si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Actul normativ se aplica contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipoteca sau cu o alta garantie pentru proprietatea imobiliara sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliara, precum si contractelor de credit al caror scop il constituie dobandirea sau pastrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei cladiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Prevederile noului act normativ se aplica atat contractelor noi cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora. (Avocatnet.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Când își pot recupera angajații zilele de concediu restante!

astăzi, 12:12

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026, notează Ziarul Financ...

Liviu Ciobotariu nu pleacă singur de la FC Botoșani!

astăzi, 11:12

FC Botoșani a anunțat, oficial, faptul că Liviu Ciobotariu a fost dat afară de pe banca tehnică a echipei. Înțelegerea a fost reziliată în condiții amiabile. Ciobi a preluat ban...

Alertă a meteorologilor! Cod Galben de vânt puternic și ploi până miercuri!

astăzi, 10:25

Meteorologii au emis un Cod Galben de intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie. Avertizarea este valabilă de astăzi, 6 ianuarie, pâ...