Usturoiul previne răceala și bolile de inimă. În ce cantități e indicat să îl consumați
Stiri Botosani Monday, 25 November 2013 ActualitatePentru ca beneficiile lui să fie maxime, medicii spun că trebuie respectate anumite condiţii în ceea ce priveşte prepararea şi consumarea acestui condiment.
"Usturoiul conţine compuşi sulfuraţi, dintre care alicina este cea mai activă substanţă. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi de foarte multă vreme pentru efectele lor terapeutice: scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului rău, efect anti microbian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea răcelilor, stimularea imunităţii (ca şi alte plante similare, hrean, ceapă etc.)", explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
În plus, usturoiul este o sursă importantă de vitamine şi minerale recunoscute pentru beneficiile asupra sănătăţii. "Cele mai reprezentative sunt vitaminele grupului B (B6, B1, B5, B2, B3, B9) şi vitamina C, iar dintre minerale menţionăm fosfor, calciu, fier, potasiu, magneziu şi nu în ultimul rând seleniu şi mangan", completează Elena Casapu, specialist Maggi în nutriţie.
Usturoiul nu poate substitui însă tratamentul de bază în afecţiunile severe, dar poate preveni aceste boli sau poate fi adjuvant în tratament, mai spun medicii specialişti.
Se consumă la cinci-zece minute după ce a fost zdrobit
Usturoiul poate fi găsit şi sub formă de praf, granule sau deshidratat, însă consumat în stare naturală, crud, este cel mai sănătos. Nutriţioniştii recomandă să fie zdrobit şi consumat după cinci-zece minute, întrucât, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activează principiile active.
În ceea ce priveşte cantitatea, niciodată nu este prea mult. "Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomandă cel puţin o căpăţână de usturoi pe zi. Respiraţia urât mirositoare sau mirosul specific al transpiraţiei sunt efecte adverse minore în comparaţie cu beneficiile. Pentru că poate fi mai greu de digerat, se recomandă scoaterea părţii din mijloc, mai iute, sau învelirea lui în folie de aluminiu şi coacerea timp de 10-15 minute, fără degradarea substanţelor", recomandă nutriţionistul Corina Zugravu.
Usturoiul îşi păstrează pro prietăţile cât timp este proaspăt, astfel că trebuie depozitat într-un loc uscat, la o temperatură în jur de 18°C pentru a nu încolţi.
Nu se recomandă celor cu gastrită şi ulcer
Există însă şi anumite persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrită, ulcer (din cauza hiperacidităţii sale) sau cei care sunt alergici.
Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au relevat efecte adverse majore, cel mult disconfort gastric, greaţă, ameţeli uşoare, dureri de cap, transpiraţie intens mirositoare.
Pentru a scăpa de mirosul neplăcut, după consumul unui preparat ce conţine usturoi, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel sau mentă proaspătă.
www.doctorulzilei.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!
Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...
BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut
În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...
Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!
Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.67 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici