Toate autoritățile abilitate au fost înștiințate pentru a informa populația din zona respectivă.
„Colegii noștri sunt în alertă”
Joi după-amiază, pădurarii din zona orașului Flămânzi au sesizat prezența unui pui de urs într-un fond forestier. În cazul în care ursul se deplasează în alte zone sau este văzut de pădurari, prezența sa va fi semnalată prin apel 112, iar ulterior dacă va fi necesar va fi transmis mesaj prin Ro-Alert.
„Da, ieri (n.r. joi, 3 octombrie 2024) după-amiază, un coleg de-al nostru a văzut într-o plantație undeva într-un fond forestier în zona Runc un urs de mici dimensiuni, el bănuiește că ar fi de doi, trei ani. În momentul de față am informat comunitățile locale de prezența lui în zonă pentru a informa populația. Atât timp cât este în fond forestier și nu pleacă în altă parte, în principiu sperăm să nu facă probleme. Colegii noștri sunt în alertă, orice prezență a lui o să o semnalăm prin 112, iar 112 probabil va face un ro-alert”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Marius Havriș, directorul Direcției Silvice din Botoșani.
Reprezentanții Direcției Silvice Botoșani spun că a mai fost prezent, în anii trecuți, un urs pe teritoriul județului Botoșani. Pădurarii bănuiau că ar fi venit din Ucraina acel urs.
Cu toate acestea, în zona orașului Flămânzi nu a fost sesizată niciodată prezența unui urs.
„A mai fost acum câțiva în zona Baranca, Hudești, iar noi estimăm că ar fi venit din Ucraina. Până acum nu am mai avut, de asta suntem și noi în alertă mai mult ca de obicei pentru astfel de cazuri. În zona Flămânzi nu am avut vreodată urși”, a adăugat Marius Havriș.
Ce trebuie să facă cetățenii în astfel de cazuri
Marius Havriș le recomandă cetățenilor ca, în astfel de cazuri, să încerce să se îndepărteze încet de animal și să evite orice contact cu el. De asemenea, trebuie să sune de îndată la 112.
Problema cea mai mare în această perioadă este faptul că mulți oameni sunt la cules de bureți în pădure. De aceea pădurarii sunt în teren pentru a identifica ei întâi ursul.
„O problemă ar putea fi, de aceea am solicitat și comunicațiilor locale să informeze populația, pentru că foarte mulți cetățeni sunt la cules de bureți în pădure, iar în acest caz dacă îl identifică să se retragă încet, să se evite orice fel de contact cu animalul. Dacă cetățenii constată că poate să ajungă printr-o livadă sau printr-o curte trebuie să sune imediat la 112. Autoritățile le-am pus în gardă, știu despre prezența ursului, pentru că nu avem sesizate probleme create de el. Toată lumea știe despre prezența lui, ISU, jandarmii”, a adăugat Marius Havriș.
Au fost transmise avertizări către toate comunele din zona respectivă, cum ar fi Copălău, Frumușica, Coșula și Vorona.
„Este într-o zonă mare împădurită, el se poate deplasa și poate ajunge mâine în județul Iași, în județul Suceava”, a completat directorul Direcției Silvice din Botoșani.
„Nu este normală prezența unui urs în județul Botoșani”
Fiind al doilea caz semnalat în județul Botoșani în ultimii ani, reprezentanții Direcției Silvice spun că prezența unui urs în județul nostru nu este normală, deoarece nu există biotopul necesar pentru aceste animale.
În momentul de față pădurarii nu au reușit să afle de unde a venit ursul și care este motivul prezenței sale pe teritoriul județului nostru.
„Din punctul nostru de vedere nu este normală prezența unui urs în județul Botoșani. Județul Botoșani nu are biotopul necesar. Momentan nu am reușit să identificăm de unde a venit, cum a venit. Colegii mei l-au văzut aseară episodic, de la distanță. De asta suntem în teren să confirmăm cumva prezența și să nu fie o alarmă falsă”, a conchis Marius Havriș.