UPDATE Ofiter SIPI Suceava, reţinut pentru 24 de ore!

UPDATE Ofiter SIPI Suceava, reţinut pentru 24 de ore!

   adevarul.ro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

SOLCAN LUCIAN, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunile concurente de: - trafic de influență, în formă continuată; - abuz in serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos;

PÎRJOLEA PAUL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de camătă, în formă continuată. Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, rezultă că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, inculpatul Solcan Lucian, în contextul desfășurării anchetei într-un dosar penal (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014) și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.

Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce inculpatul Solcan Lucian l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal.

În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a inculpatului Solcan Lucian, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava. În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi.

Suma de bani remisă lucrătorului de poliție, a fost împrumutată de martor de la inculpatul Pîrjolea Paul, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca și garanție a împrumutului.

Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv, celălalt inculpat, adică o dobândă de 10% lunară.

Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian, înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie până la data de 01.08.2014, suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului. În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul.

În schimbul acestui efort, martorul a beneficiat de protecția inculpatului Solcan Lucian, în trecerile sale prin Vama Siret cu țigări sau alte produse. În perioada 2011 - 2012, pe lângă acest împrumut, inculpatul Solcan Lucian, a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.

Comunicat de presă Direcţia Naţională Anticorupţie

UPDATE

 Şeful SIPI Suceava, Lucian Solcan, reţinut de DNA şi acuzat că în perioada în care a fost ofiţer al SIPI Suceava a perceput "taxă de protecţie" de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu produse de contrabandă, va fi cercetat sub control judiciar.

Lucian Solcan a fost adus din nou, sâmbătă, la sediul DNA Suceava, pentru continuarea audierilor.

În același dosar au mai fost reținuți Paul Pîrjolea, acuzat de camătă în formă continuată, și fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret comisar şef Nelu Fediuc, pentru luare de mită în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor.

De asemenea, inspectorul vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret este cercetat sub control judiciar, fiind acuzat că a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în dosarul în care aceştia fuseseră trimiși în judecată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ieșean prins într-o localitate din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

astăzi, 19:45

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta peste un metru cub de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport. Conducătorul auto...

„Bocitoarele vesele” se joacă, în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 18:50

Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Buc...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Nu sunt de mult timp în politică, dar nici nu e nevoie ca să îmi dau seama că botoșănenii și-au pierdut orice urmă de încredere în politicieni.” (video)

astăzi, 17:50

„Nu sunt de mult timp în politică, dar nici nu e nevoie ca să îmi dau seama că botoșănenii și-au pierdut orice urmă de încredere în politicieni. A devenit o normal...