Unul din trei români se teme că va ajunge şomer până la sfârşitul anului

Peste jumătate dintre români cred că nu am depăşit încă vârful crizei de pe piaţa muncii, reiese dintr-un sondaj realizat la comanda Comisiei Europene. 1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere Unul din trei români se teme că va ajunge şomer până la sfârşitul anului Românii sunt temători când vine vorba despre siguranţa propriului loc de muncă, pe fondul crizei economice internaţionale, ca şi restul europenilor, de altfel.

 Astfel, mai bine de o treime dintre românii care muncesc (35%) sunt foarte îngrijoraţi că şi-ar putea pierde serviciul, comparativ cu 32%, media la nivelul celor 27 de ţări participante la eurobarometrul despre ocuparea forţei de muncă şi impactul social al crizei, realizat la comanda Comisiei Europene. Îngrijorarea respondenţilor este chiar mai mare dacă se pune problema locurilor de muncă ale partenerilor de viaţă (41%, faţă de 38%, în UE).

Aşa arată lucrurile acum, însă situaţia se poate înrăutăţi. Şase din zece europeni consideră că partea cea mai grea a crizei economice nu a trecut încă. Cei mai pesimişti s-au arătat locuitorii ţărilor baltice (82% în Letonia, 76% în Estonia şi 74% în Lituania), la polul opus aflându-se suedezii (45%) şi danezii (36%), care cred că vârful crizei a fost depăşit. Românii sunt undeva între cele două categorii, 58% din populaţie considerând că ce este mai rău urmează să vină pentru piaţa muncii. Există însă şi o categorie de respondenţi indecişi, care nu au putut să formuleze nicio opinie din acest punct de vedere. "Nu ştiu", au răspuns 34% dintre bulgari, 23% dintre români şi 21% dintre portughezi.

Calificarea, argument pentru găsirea unui loc de muncă

Faţă de sondajul realizat în urmă cu trei ani pe aceeaşi temă, europenii nu mai sunt la fel de încrezători în abilităţile lor de a-şi păstra locul de muncă în următoarele luni. Procentajul a scăzut astfel de la 84% în 2006 la 80% acum, cifrele fiind uşor diferite, pe ţări. Dacă ar trebui să îşi găsească un nou loc de muncă, majoritatea respondenţilor ar alege acelaşi tip de loc de muncă, în aceeaşi locaţie. Europenii iau în calcul şi deplasarea într-o nouă zonă, preferând mai degrabă schimbarea locului decât a tipului de muncă pe care îl prestează. Când vine vorba despre calităţile necesare pentru găsirea unui nou serviciu, cel mai bun argument este calificarea, cred 64% dintre români, în timp ce 61% au în vedere experienţa profesională. Există şi dintre cei care iau în calcul plecarea peste hotare ca soluţie pentru găsirea unui loc de muncă (3%).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Școala de Vară” de la Albești – O vacanță cu rost și pasiune pentru educație! (Foto)

astăzi, 16:01

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești a transformat din nou vacanța de vară într-o experiență memorabilă pentru elevii săi, prin organizarea primei ediții a „Școlii de Vară”, d...

Plaja NATURALĂ din Botoșani care atrage mii de turiști. Are nisip fin, iar prețurile sunt mai mici decât la malul mării!

astăzi, 14:44

O plajă naturală, cu nisip fin, s-a format pe Prut, la barajul de la Stânca Costești, în județul Botoșani. Locul, numit de localnici și turiști „Marea Moldovei”, atrage ...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Hidrologii au prelungit Codul Galben!

astăzi, 14:15

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit Codul galben, până mâin...