Unul din cinci permise suspendate de polițiști a fost restituit după contestarea măsurii în instanță

Tot mai mulți botoșăneni contestă măsura suspendării permisului de conducere, în contextul amplificării acțiunilor de control în trafic. De la începutul acestui an, aproximativ 20% dintre permisele reținute de agenții rutieri au fost restituite ca urmare a plângerilor depuse de șoferi în instanță.

Datele furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) arată că, în aceste opt luni, numărul persoanelor cărora dreptul de a conduce le-a fost suspendat s-a majorat cu 24,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce numărul situațiilor în care șoferii au contestat decizia în instanță a crescut cu 44,1%.

„În perioada 01.01.2023 – 15.08.2023, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au reținut 3.626 de permise de conducere pentru abateri la regimul rutier, dintre care, 692 au fost restituite, ca urmare a înregistrării plângerii contravenționale împotriva procesului verbal de constatare a contravenției. În aceeași perioadă a anului 2022, au fost reținute 2.919 permise de conducere, fiind înregistrate 480 de plângeri contravenționale”, se arată într-un răspuns transmis de IPJ Botoșani.

Diferențele pot sugera că polițiștii au desfășurat mai multe activități în stradă sau au fost mai puțin toleranți față de abaterile rutiere, dar și că sentimentul de nedreptățire a fost împărtășit de un număr semnificativ mai mare de botoșăneni.

Amendă record de 14.500 de lei

Poliția nu a putut comunica valoarea totală a amenzilor aplicate pentru contravenții în regim rutier, nici câte dintre sancțiuni au fost trasate ca urmare a unor concursuri de contravenții, motivând că nu dispune de „o statistică separată pe aceste criterii”. De asemenea, IPJ a menționat că „Legea 544 nu impune realizarea acestora, ci comunicarea informațiilor în forma în care sunt deținute de către instituție”.

În schimb, structura de ordine a furnizat cuantumul celor mai mari amenzi aplicate pe linie rutieră, care ating ordinul zecilor de mii. Sancțiunile au vizat contravenții în legătură cu activitățile unor agenți economici.

„În perioada de referință, au fost aplicate mai multe sancțiuni în cuantum de 14.000 lei, operatorilor de transport pentru nerespectarea prevederilor H.G. 69/2012 (lipsă licență transport). Totodată, în luna august, polițiștii Serviciului Rutier au aplicat o sancțiune de 14.500 lei (maximul de 100 puncte amendă) unei societăți comerciale din județul Suceava, pentru efectuarea de lucrări fără avizul poliției rutiere, pe raza orașului Darabani”, arată IPJ Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta