Universităţile din România, BAZAR cu doctorate şi masterate, unde totul se cumpără

Universităţile din România, BAZAR cu doctorate şi masterate, unde totul se cumpără
Dacă ai bani orice este posibil în sistemul de învăţământ din România. Inclusiv să cumperi lucrări de licenţă, masterat sau doctorat. Şi nu de pe internet sau de la colţ de stradă, ci direct din universităţi, prin intermediul profesorilor care negociază preţul ca la piaţă.

Asta s-a întâmplat la doua facultăţi din Capitală, unde li s-au oferit reporterilor ProTV, fără prea multe întrebări, lucrări de dizertaţie originale.

"Este un fenomen, nicidecum o excepţie", confirmă un profesor.

La vestita Universitate de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Capitală, reporterul ProTV a încercat pentru prima data "imposibilul": a cerut, contracost, o lucrare de masterat. Cel care a ascultat povestea este lector la catedra de design. Lectorul nu doar ca a acceptat fără sa stea pe gânduri propunerea, dar a explicat senin că astfel de practici sunt frecvente în cadrul facultăţii.

În scenariul prezentat de reporter, diploma de master ar fi pentru un intreprinzator cu bani.

"Vreau sa va spun ca poate fi între 2500 de euro şi poate ajunge până la 5000 de euro. Depinde de complexitatea ei", precizează lectorul.

Odata stabilite detaliile, reporterul merge si mai departe. Incurajat de atitudinea relaxata a lectorului, ii propune sa il ajute si cu doctoratul, ca tot e la moda.

Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, profesorul isi recunoaste greseala.

"O sa analizam aceasta situatie in comitet si vedem ce se intampla. Putem merge pana la eliminarea lui din Universitate", a declarat rectorul Facultatii de Arhitectura.

Oricat ar parea de grav, se poate si mai rau.

La Universitatea Biottera din Bucuresti, un profesor universitar ofera pe loc doua lucrari de disertatie, contra sumei de 400 de euro, una pe turism si una pe energie verde.

Contactat, profesorul a negat ca ar fi avut o astfel de conversatie. Nici din partea conducerii Universitatii nu a fost obtinut un raspuns oficial.

Astfel de cazuri demonstreaza ca industria doctoratelor e doar varful aisbergului si ca mergand in profunzime se intampla la fel cu lucrarile de masterat si cele de licenta.

Explicatiile vin, sub protectia anonimatului, din partea unui profesor din invatamantul privat.

"Sunt la ordinea zilei astfel de practici, cel putin in sistemul privat. Poti sa cumperi licenta, lucrare de master, de doctorat. Cel mai adesea vorbesti cu secretara. Te imprietenesti cu ea, ii dai un pachet de cafea si ea se duce sa vorbeasca cu profesorul, cu lectorii sau asistentii. Isi ia o parte din bani, cel care o face alta parte.  Se poate vorbi direct si cu profesorul", spune acesta.

Ministerul Educatiei s-a sesizat in acest caz si a declansat o ancheta. Sanctiunile sunt cat se poate de dure si pot merge pana la eliminarea celor gasiti vinovati din sistemul de invatamant.

Vezi materialul realizat cu camera asunsa de Pro TV

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
66

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...

Pompieri chemați în ajutor pentru a salva o pisică dintr-o fântână! (foto, video)

astăzi, 19:50
153

Intervenție specială a pompierilor botoșăneni, sâmbătă după-amiază. Salvatorii au fost solicitați să intervină în zona de case de la Hudum pentru a salva o pisică dintr-o f&aci...

Ana Maria Furtună a dispărut de la domiciliu de trei zile, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 19:38
143

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 31 de ani  din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c.,  ...