Universităţile din Iaşi, închise pentru cei ce au picat bac-ul. "Coca Cola nu face rachiu"

"Noi am considerat în urma unor lungi discuţii cu colegii din administraţia academică faptul că Universitatea are alt rol şi o altă funcţie", arată rectorul Universităţii "Al.I. Cuza". "Nu este o soluţie pentru a creşte calitatea actului educaţional", întăreşte şi prorectorul de la Universitatea de Agronomie din Iaşi.

Ideea ca un absolvent de liceu de anul acesta, care a picat bacul şi a doua oară, să devină un pui de student, nu pică bine universităţilor ieşene. Din cele cinci universităţi de stat, la patru nu se va organiza această structură şcolară, de tip postliceală, în care se pot înscrie tinerii fără diplomă de bacalaureat. Doar la Universitatea Tehnică nu s-a luat încă o decizie, însă văzută din culise, starea generală ne duce spre certitudinea că nici aici nu vor fi organizate aceste cursuri.

Reprezentanţii învăţământului universitar ieşean susţin că este o prostie această decizie şi că metodologia este de tot râsul. Aceştia susţin că există suficiente postliceale şi nu este nevoia ca să se organizeze un an de "probă", pentru cei care au luat 3 şi 4 la examenul de maturitate.

"O fabrică de vinuri bune s-ar apuca să facă borş"

Decizia Ministerului Educaţiei a fost făcută publică acum trei zile şi a stârnit vâlvă şi reacţii în toată ţara. La Iaşi, acest mod de a învăţa o meserie la facultate nu este văzut ca o soluţie bună pentru învăţământul superior.

"Univer­sitatea Cuza nu va organiza niciodată un asemenea colegiu, această formă de pregătire intermediară, terţiară. Noi am considerat în urma unor lungi dis­cuţii cu colegii din administraţia academică faptul că Universitatea are alt rol şi o altă funcţie, nu trebuie să se confunde aceste aspecte! Sigur că o agen­ţie guvernamentală cum este Mi­nisterul Educaţiei trebuie să gân­dească o formă prin care numărul ma­re de elevi care nu au promovat baca­laureatul să-şi găsească un loc. Bănuiesc eu care a fost raţiunea Ministe­rului, dar nu este rostul nostru acest sistem standardizat, unic, nu este de bun augur. Noi ne canalizăm spre o anumită formă de pregătire profesională, această postliceală este un atentat la adresa Universităţii, nu ne mai reflectăm deloc statutul şi principiile academice, care au un alt rol, fie că vorbim filosofic ori pragmatic. E ca şi cum Coca Cola s-ar apuca să facă şi rachiu de casă, pălincă şi vin de butuc. Sau o fabrică de vinuri bune s-ar apuca să facă borş de putină pentru înăcrit supele. Pe noi ne preocupă să prezervăm statutul Universităţii", a declarat Vasile Işan, rectorul Univer­sităţii Al. I. Cuza.

"Văd inutile aceste cursuri"

Legea Educaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, spune clar că universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar numite colegii, la care au acces inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Re­mus Pricopie, a spus că aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Ideea însă nu încântă nici Universitatea Agronomică din Iaşi.

"Sunt studii terţiare, nu sunt studii universitare, iar noi anul acesta nu organizăm cursuri pentru postliceală. Este dicutabil, n-am luat încă o decizie pentru anul viitor, vom vedea ce va fi, aprobarea trebuie să o dea Senatul. Consider însă că nu este o soluţie pentru a creşte ca­litatea actului educaţional", a declarat Ioan Ţenu, prorector al Universităţii Agronomice din Iaşi.

Conform expli­caţiilor date de Minister, aflăm că la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă. Însă dacă dau bacalaureatul şi sunt promovaţi, se pot înscrie şi pot termina facultatea. Mulţi însă văd inutile aceste cursuri.

Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Universitatea de Medicină din Iaşi. Pentru că aici se caută vocaţie şi un IQ destul de ridicat, nici Universitatea de Medicină nu va implementa noul proiect guvernamental. "Universitatea de Medicină nu a organizat şi nu va organiza niciodată astfel de cursuri, întrucât noi deja lucrăm la turaţie maximă. Preferăm să pregătim studii de licenţă, este vorba de medicină, o şcoală elitistă şi îi vrem pe cei mai buni. Avem de unde alege, concurenţa este mare în fiecare an", a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "G.T. Popa" din Iaşi.

"Eu privesc un pic mai nuanţat"

Singurul care vede cu ochi buni această decizie este rectorul Univer­sităţii particulare "Petre Andrei" din Iaşi, care găseşte bună ideea pentru tinerii care, deşi nu au învăţat la timp, doresc să-şi facă un drum în viaţă pe calea studiilor superioare.

"Eu privesc un pic mai nuanţat, noi vom lua o decizie în cursul zilei de luni. Pe de o parte este o formulă de a mai strânge absolvenţii care nu au luat bacalaureatul de pe drumuri, de pe străzi, este o şcoală în şcoală, cum se spune. Pe de altă parte să nu se cadă în exagerările pe care le-a spus şi ministrul, acelea că se poate intra la facultate fără diplomă de bacalaureat. Nu există aşa ceva, dacă după primul an îşi dau examenul şi îI iau, aceştia pot continua cu studii universitare, altfel nu. Este o decizie benefică pentru că numărul de studenţi a scăzut dramatic în ultimii ani în toate universităţile din ţară. Noi vom analiza piaţa şi resursele umane din Universitate şi apoi vom decide dacă organizăm aceste cursuri de postliceală", a declarat Doru Tompea, rectorul Universităţii "Petre Andrei".

ziaruldeiasi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...