Unitățile sanitare publice primesc o nouă lovitură: pensionarea unei întregi generații de asistente medicale

Reducerea vârstei de pensionare de la 65 de ani la cca. 60 de ani (59 de ani și 10 luni) a asistentelor medicale, prevăzută de Legea nr. 53/24.04.2014, forțează ieșirea la pensie a peste 4000 de asistente medicale din sectorul sanitar public. În această situație se află o întreagă generație de asistente medicale, respectiv cele născute în perioada 1950 -1954.

Prin intermediul acestei modificări unitățile sanitare publice primesc o puternică lovitură, ce amplifică deficitul de personal și slăbește și mai mult capacitatea acestora de acordare a serviciilor medicale.

Modificarea prevederilor legale a constituit o surpriză neplăcută atât pentru Ministerul Sănătății cât și pentru managerii unităților sanitare publice, aceștia neavând timp să pregătească o strategie de înlocuire a asistentelor ce urmează a fi pensionate. Impactul negativ este accentuat atât de faptul că, în contextul legal actual, majoritatea posturilor celor ce pleacă ar trebui să fie blocate cât și de faptul că odată cu plecarea acestei generații se pierde și întreaga experiență profesională acumulată de salariate. Mai mult decât atât, în condițiile în care angajările în spitale au fost blocate în ultimii ani, se ratează și transferul firesc de experiență de la o generație la alta, calitatea serviciilor medicale fiind astfel profund afectată.

Am solicitat Ministerului Sănătății intervenția de urgență pentru remedierea acestei situații, principala măsură constituind-o, în opinia noastră, prelungirea activității asistentelor medicale aflate în această situație până la angajarea personalului ce ar trebui să le înlocuiască. În acest sens, Federația "Solidaritatea Sanitară" din România a emis și un punct de vedere (atașat prezentului comunicat) în care indică interpretarea prevederilor legale aplicabilă în această situație.

De asemenea, am solicitat Ministerului Sănătății să inițieze modificarea vârstei de pensionare a asistentelor medicale/asistenților medicali în sensul în care acestea să poată opta între vârsta standard de pensionare (cea prevăzută de Legea nr. 263/2010) și 65 de ani. Considerăm astfel că vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru asistentele medicale/asistenții medicali nu trebuie să fie obligatorie, ci opțională. 

Comunicat de presa al Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania

Președinte,
Rotilă Viorel 


CITESTE SI UN PUNCT DE VEDERE   
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Surse: Ministerul Muncii verifică fraude în acordarea pensiilor de handicap. Aproape 1 milion de români beneficiază de aceste drepturi!

astăzi, 10:55

Ministerul Muncii a început o evaluare a criteriilor în baza cărora sunt acordate pensiile de handicap, în contextul cheltuielilor ridicate și al numărului mare de beneficiari &ic...

Botoșănean reținut, pentru 24 de ore, după ce ar fi încercat să violeze o femeie!

astăzi, 10:06

La data de 17 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tân...

Tristețea ”Fetei cu acordeonul”, apreciată în Franța, Germania, Turcia sau Belgia: În Botoșani ”am fost chemată să cânt de două ori în 3 ani!” (Foto, Video)

astăzi, 10:05

Oamenii din Botoșani o cunosc, dovadă că, de fiecare dată când a fost promovată în spațiul virtual, a adunat sute de mii de vizualizări. Este iubită, apreciată, ascultată. Cu foa...