Pentru furnizarea răspunsului eficient în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în Romania, în cursul zilei de miercuri, a fost instalată o tabără mobilă în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.
Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.
Totodată, la nivelul județului Botoșani, în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca, funcționează două puncte de comandă pentru soluționarea operativă a tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor ucraineni.
De asemenea, în proximitatea celor două puncte de trecere a frontierei au fost amenajate spații pentru reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii sosiți din Ucraina, cu apă, alimente, medicamente și alte articole de uz personal.
Patru săli de clasă de la Școala Gimnazială nr. 1 din Rădăuți Prut, care se află la 50 de metri de Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut, au fost pregătite pentru a caza temporar cetățeni ucraineni care se află în tranzit.
„Vă reamintim că, la nivelul Instituției Prefectului Județului Botoșani, în vederea gestionarii eficiente a acestei situații, funcționează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), unde sunt prezenți, 24 de ore din 24, reprezentați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF), Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) și Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoșani.
Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756192737, 0756131398 și 0756055591.
Totodată, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului funcționează un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale.
Platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link https://bit.ly/3K1mb3s poate fi accesată, începând de miercuri, de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze.
„Asigurăm populația că pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate”, a adăugat Dorina Lupu.
Durata necesară ridicării sistemului de corturi este de aproximativ opt ore, iar spațiul necesar amplasării este de 1.800 – 2.500 mp.
Completul poate asigura condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare tabără fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele și plase pentru asigurarea/ dirijarea circuitului persoanelor, precum și o bucătărie rulantă.
IGSU are în dotare 39 tabere mobile pentru sinistrați, cu o capacitate de 201 locuri/tabără. La nevoie acestea pot fi dislocate din alte județe către zonele care necesită suplimentarea unor astfel de unități.