Unele clinici din Romania fac transplanturi ocolind verificarile legale, sustine presa italiana

Unele clinici din Romania fac transplanturi ocolind verificarile legale, sustine presa italiana
Unele clinici private din România ÅŸi Bulgaria ar realiza transplanturi de organe ocolind birocraÅ£ia ÅŸi controalele legale, ceea ce îi determină pe unii italienii să apeleze la ele, relatează La Repubblica în ediÅ£ia sa electronică.

"Un prieten al meu a făcut (un transplant - n.red.) în urmă cu câteva luni. A câÅŸtigat 65.000 de euro dintr-un foc. Se simte foarte bine, s-a întors să locuiască în România, ÅŸi-a rezolvat problemele ÅŸi a salvat viaÅ£a unui italian. Acum vrea să facă acelaÅŸi lucru ÅŸi sora mea, pentru că vrea o casă a sa în Italia. Cere 65.000 de euro", spune un tânăr român.

Criza economică a dus la o creÅŸtere a numărului de "anunÅ£uri urgente ÅŸi speciale, ultima frontieră a comerÅ£ului electronic, în care oamenii se vând pe ei înÅŸiÅŸi, întregi sau pe bucăţi: rinichi, părÅ£i din ficat, măduvă", scrie cotidianul de mare tiraj, vorbind despre "persoane disperate", provenind dintr-o clasă medie îngenuncheată, care nu mai reuÅŸeÅŸte să îÅŸi plătească ratele la case sau la maÅŸini.

AnunÅ£urile, toate reale, par a fi rezultatele unui marketing al disperării ÅŸi seamănă între ele, afirmă ziarul. ConÅ£in datele personale, contactele, cerinÅ£ele financiare ÅŸi mici biografii.

"Sunt italian, am 45 de ani ÅŸi sunt un fost om de afaceri. Activitatea mea a decurs prost ÅŸi am pierdut totul în urmă cu doi ani. În această perioadă situaÅ£ia s-a înrăutăţit. Pentru a-mi salva familia (soÅ£ia ÅŸi cei doi fii) de la mizeria ÅŸi de la disperarea cu care ne confruntăm, ofer un rinichi sau măduvă. Grupa sanguină - B, RH pozitiv. PreÅ£ul 300.000 de euro. Îmi pare rău să cer bani, nu le-am dat niciodată prea multă importanţă în trecut, i-am ajutat întotdeauna pe ceilalÅ£i aÅŸa cum am putut. Dacă cineva îmi va accepta oferta, îi voi fi recunoscător întreaga viaţă", scrie Salvolopol.

"Sunt un tată care a făcut datorii la bănci pentru a-ÅŸi ajuta copiii ÅŸi soÅ£ia mea a trebuit să fie supusă unei intervenÅ£ii chirurgicale pe cord, deci nu mai poate munci pentru a-ÅŸi ajuta familia. Băncile mi-au închis uÅŸa. Åži sunt disperat pentru că sunt în colaps economic ÅŸi dacă nu îmi achit datoriile la bănci mă vor da afară din casă. Sunt dispus să donez organe, rinichi sau ficat", scrie un alt italian.

Răspunzând acestor anunÅ£uri, reporterii La Repubblica au descoperit că aceste persoane disperate se grăbesc să "încheie afacerea".

"Ca ÅŸi cum ar fi vorba de vânzarea unui cal, cineva garantează calitatea produsului, postând online cartea sa de identitate, acte medicale ÅŸi analizele sale de sânge. AlÅ£ii îÅŸi povestesc viaÅ£a "sănătoasă" pe care au dus-o pentru a convinge potenÅ£ialii clienÅ£i", scrie cotidianul.

Potrivit ziarului, puÅ£ini dintre cei care dau astfel de anunÅ£uri sunt conÅŸtienÅ£i de ce fac: vânzarea de organe este interzisă în Italia ÅŸi, în plus, este foarte dificil de realizat.

"Oferirea de măduvă, de exemplu, este complet inutilă, posibilităţile că existe compatibilitate între donator ÅŸi cel care primeÅŸte este foarte mică", subliniază un medic.

Sursa: NewsIn

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
16

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
57

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
61

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...